Presedintele Egiptului, Hosni Mubarak, a tinut marti seara un discurs adresat natiunii.

Hosni MubarakFoto: Reuters

"Stimati concetateni. Am inceput sa formez de urgenta un nou guvern cu noi prioritati care sa raspunda cererilor poporului si i-am cerut vicepresedintelui sa negocieze cu toate fortele politice privind la schimbarea constitutiei si a legislatiei pentru a se realiza aceste cerinte de stabilizare...", si-a inceput discursul Mubarak.

Seful statului egiptean a declarat ca nu va mai candida pentru un nou mandat si c anu a intentionats a mai candideze, dar anunta ca va ramane la conducerea tarii in urmatoarele luni si va lua masuri legislative care sa asigure viitoarele alegeri.

"Voi urmari ca predarea puterii sa se faca asa cum o cer oamenii din tara... Partidele politice de opozitie au refuzat insa invitatia mea la dialog", a declarat presedintele egiptean.

Acesta a continuat cerandu-le politistilor sa stea in continuare in strada, sa-si faca datoria si sa-i inlature pe toti cei corupti, sa-i identifice pe cei care au comis jafuri si furturi, dar sa respecte drepturile manifestantilor

Mubarak a mai declarat ca este mandru ca si-a slujit natiunea si a anuntat ca nu va pleca niciodata din Egipt. "Voi trai si voi muri in Egipt... Posteritatea ma va judeca", a declarat seful statului egiptean.

Impuscaturi in Alexandria dupa ce protestatarii s-au ciocnit cu suporterii lui Mubarak

La putin timp dupa ce Hosni Mubarak a anuntat ca nu va mai candida la un nou mandat de presedinte, precizind insa ca va ramine in functie pina la alegerile din septembrie, protestatarii anti-Mubarak s-au ciocnit marti noapte in Alexandria cu suporterii presedintelui egiptean, la scena conflinctului auzindu-se focuri de arma, relateaza Al Jazeera si Reuters.

Autoritatile nu au confirmat incidentul, dar televiziunea pan-araba sustine ca focurile ar fi fost trase in aer pentru a-i dispersa pe protestatarii anti-guvernamentali.

Imaginile filmate de Al Jazeera arata tineri manifestanti aruncind cu pietre inspre fortele de ordine, un tanc avansind apoi inspre protestatari. In cele din urma, tancul s-a retras.

Sute de mii de egipteni se afla in centrul capitalei Cairo, intr-o atmosfera de sarbatoare, intr-o zi de manifestari fara precedent, la care opozitia spera sa adune un milion de oameni. Armata egipteana, unul dintre stalpii regimului autoritar al presedintelui Mubarak, alaturi de politie, s-a angajat sa nu faca uz de forta, apreciind ca revendicarile poporului sunt legitime.

Cine il inlocuieste pe Mubarak?!

UPDATE: The Jerusalem Post citeaza surse din interiorul Natiunilor Unite care il dau pe Amr Moussa ca succesor al lui Mubarak. Avocatul Amr Moussa, in varsta de 74 de ani, este secretarul general al Ligii Arabe si a condus aceasta organizatie pe parcursul ultimului deceniu.