Relatiile comerciale dintre Romania si Egipt- cele mai importante ca valoare dintre cele pe care le avem cu statele africane- sunt in scadere in ultimii ani. Valoarea exporturilor noastre in Egipt a fost anul trecut de circa 143 de milioane de euro, dupa ce in 2009 fusese de 190 de milioane euro, in scadere usoara fata de anii anteriori. In luna noiembrie 2010, Romania a exportat in Egipt marfuri in valoare de 13 milioane de euro, majoritatea in categoria masini, piese de schimb, dar si marfuri agricole, au declarat pentru HotNews.ro, oficiali ai Institutului National de Statistica.

exporturi tari africaFoto: INS

Pe segmentul importurilor, din 1995 incoace (ca efect al unui acord economic semnat de premierul Nicolae Vacaroiu, cu ministrul egiptean al comertului) lucrurile stau la un nivel mai degraba anemic. Acordul semnat atunci a urcat volumul importurilor la peste 30 de milioane de euro in 1995, atragand in urmatorii ani si cresteri la exporturile din Romania catre egipteni.

“Partile isi exprima interesul ca relatiile lor de cooperare sa vizeze principalele domenii ale vietii economice din

export Egipt

export Egipt

Foto: INS

tarile lor si sa contribuie la dezvoltarea economiilor celor doua tari, inclusiv printr-o mai buna aprovizionare cu materii prime, combustibil si energie, masini si echipamente, produse alimentare, bunuri de consum”, se arata in documentul semnat de Vacaroiu si de Yousef Boutros Ghali, ministrul comertului egiptean.

In general, principalele produse exportate de Romania in Egipt sunt tractoare si masini agricole, piese de schimb pentru masini, echipament si piese de schimb pentru industria cimentului si pentru sectorul petrolier, locomotive si material rulant, componente pentru vagoane de dormit, lemn si produse lemnoase, otel si fier vechi, motoare electrice, rulmenti, masini electrice de joasa tensiune, sticla si produse din sticla, hartie, mase plastice, produse chimice, produse din cauciuc, fire si fibre sintetice si iuta etc.

importuri Egipt

importuri Egipt

Foto: INS

Principalele produse importate din Egipt: petrol (pana in 1997), bumbac, piei si produse din piele, orez, medicamente, detergenti, produse cosmetice, fructe si legume, vase din ceramica, articole sanitare, bunuri de consum etc. In 2010, circa 45.000 de romani au vizitat tara piramidelor, potrivit unui comunicat al Autorităţii Egiptene de Turism (ETA).

În anul 2009, numărul turiştilor români care au optat pentru petrecerea vacanţei în Egipt a scăzut cu 20 la sută faţă de anul 2008, ceea ce reprezintă o reducere cu zece la sută mai puţin comparativ cu rata de scădere a pieţei de turism la nivel internaţional, conform datelor organismului guvernamental responsabil pentru promovarea Egiptului ca destinaţie turistică în România.

Pentru Romania, Egiptul reprezinta principalul partener african, urmat ca valoare a comertului de Algeria, Maroc si Tunisia. Cele mai mici schimburi comerciale cu statele africane le avem cu

top anemic

top anemic

Foto: INS

Guineea Bissau si Gambia.

In vara anului trecut, Consiliul de Afaceri Egipt România, prin Preşedintele acestuia, ing. Hassan El-Shafei şi Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, au semnat la Cairo un acord bilateral prin care cea din urmă a devenit secţia română a Consiliului de Afaceri. Evenimentul a avut si o semnificaţie economica dincolo de cea formala, urmand ca 2011 sa aduca reactivarea şi dinamizarea Consiliului de Afaceri, ca structură instituţională pentru impulsionarea relaţiilor economice bilaterale, mai ales prin proiecte destinate mediului privat. Potrivit proiectelor discutate, in 2011 urmau sa se infiinteze societăţi mixte romano-egiptene in domeniul turismului, dar si realizarea unor obiective în Egipt, prin transfer de tehnologie şi expertiză din România.