O femeie-kamikaze ce intentiona sa intreprinda un atac terorist in centrul Moscovei, in seara de Anul Nou, a fost ucisa dupa ce un mesaj text primit pe telefonul mobil a declansat mai repede bomba pe care o avea asupra ei, au anuntat serviciile rusesti de securitate, citate de leaderpost.com. Potrivit informatiilor, SMS-ul provenea de la compania de telefonie mobila, care ii ura femeii "La multi ani!" pentru 2011.

Oficialii rusi cred ca femeia a facut parte din acelasi grup care a atacat, saptamana trecuta, aeroportul Domodedovo din Moscova. Atentatul a provocat moartea a 35 de persoane si ranirea altor 130.

Fortele de securitate afirma ca femeia intentiona sa detoneze o centura exploziva in apropiere de Piata Rosie din Moscova, in noaptea de Anul Nou, intr-un atac care s-ar fi putut solda cu sute de victime.

Oficialii rusi cred ca un mesaj cu urari de sarbatori, primit de la compania de telefonie mobila cu doar cateva ore inainte de ora planificata pentru atentat, a declansat explozia prematura a centurii purtate de atacatoare. Femeia a murit in urma deflagratiei, produsa intr-o casa conspirativa folosita de militanti.

Femeia nu a fost inca identificata, insa autoritatile ruse sunt de parere ca sotul acesteia ar fi putut fi ucis de fortele de securitate sau se afla in inchisoare, sub acuzatia ca este membru al unui grup islamist radical.

Rusii sunt de parere ca femeia moarta pe 31 decembrie si atacatorii de la aeroportul din Moscova ar fi putut fi membri ai unei echipe de atentatori sinucigasi care au fost pregatiti in Pakistan, fiind trimisi apoi sa atace sistemul de transport din capitala rusa.

Publicatia precizeaza ca teroristii islamisti din Rusia folosesc deseori telefoanele mobile pe post de detonatoare. Persoana care il ajuta pe atentator trimite un mesaj text prin care declanseaza explozia in momentul in care considera ca poate provoca cele mai multe victime.