Ministrii de externe din tarile membre ale Uniunii Europene pregatesc Consiliul European din 4 februarie, consacrat energiei si inovarii. Astfel, sefii diplomatiilor europene se intalnesc, luni, la Bruxelles, in cadrul Consiliilor Afaceri Generale si Afaceri Externe. Romania este reprezentata de ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi.

Agerpres noteaza ca vor participa la un dejun de lucru cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, pe tema pregatirii Summitului UE din 4 februarie. Vor fi prezentate, de asemenea, programul de lucru al presedintiei ungare a Consiliului UE, foile de parcurs ale acesteia pentru implementarea semestrului european si, respectiv, a cadrului european pentru strategiile nationale de integrare a romilor.

Totodata, vor fi discutate comunicarea Comisiei Europene adoptata in decembrie 2010 si planul de lucru al presedintiei ungare a Consiliului UE privind Strategia UE pentru regiunea Dunarii.

In ceea ce priveste discutiile din cadrul Consiliului Afaceri Externe, au in vedere situatia din Tunisia si Belarus, libertatea de religie si credinta sau evaluarea situatiei politice din Coasta de Fildes, Sudan si Sahel. Totodata, vor fi discutate ultimele evolutii in dosarul iranian nuclear, va fi realizata o evaluare a relatiei strategice a Uniunii Europene cu Rusia si va fi dezbatuta situatia din Liban, inclusiv Tribunalul Special pentru Liban.