Nicolas Sarkozy, Angela Merkel si David Cameron i-au cerut sambata presedintelui egiptean Hosni Mubarak, intr-o declaratie comuna, sa "angajeze un proces de schimbare" in fata "revendicarilor legitime" ale poporului egiptean si sa "evite cu orice pret folosirea violentei impotriva civililor", relateaza AFP.

"Suntem profund preocupati de evenimentele pe care le observam in Egipt. Recunoastem rolul de moderator pe care presedintele Mubarak l-a jucat de multi ani in Orientul Mijlociu. Ii cerem acum sa dea dovada de aceeasi moderatie pentru a trata situatia actuala din Egipt", declara presedintele francez, cancelarul german si premierul britanic.

"Ii cerem presedintelui Mubarak sa evite cu orice pret folosirea violentei impotriva civililor neinarmati si cerem manifestantilor sa-si exercite drepturile pasnic", se arata in declaratia citata.

"Este esential ca reformele politice, economice si sociale pe care presedintele le-a promis sa fie puse in practica deplin si rapid si ca ele sa raspunda aspiratiilor poporului egiptean", adauga cei trei lideri europeni.

"Poporul egiptean are revendicari legitime si aspira la un viitor mai bun si mai drept. Ii cerem presedintelui Mubarak sa angajeze un proces de schimbare care sa se concretizeze prin intermediul unui guvern de reprezentare extinsa si prin alegeri libere si corecte", concluzioneaza ei.

Palatul Elysée a precizat ca presedintele francez a discutat in cursul zilei cu omologul sau egiptean.