Presedintele SUA, Barack Obama, a sustinut marti seara, in fata Congresului, traditionalul discurs anual despre Starea Natiunii, transmite CNN. Obama le-a cerut tuturor americanilor sa fie uniti intr-un efort comun pentru a asigura prosperitatea viitoare a Americii.

Barack Obama - discursul anual despre starea natiunii; in spatele sau - Joe Biden (s) si liderul Camerei Reprezentantilor John Boehner (r)Foto: Reuters

In discursul care a durat 61 de minute, cel de-al 222-lea din istoria SUA, liderul american a vorbit despre o noua generatie care trebuie sa se mobilizeze pentru cercetare si educatie, domenii-cheie pentru viitor, asa cum s-a intamplat cu generatia americana angajata in cursa pentru cucerirea spatiului, dupa socul provocat de lansarea satelitul sovietic Sputnik, in 1957.

"Dupa ce am investit in cercetare si educatie, nu numai ca i-am depasit pe sovietici, dar am pornit un nou val de inovatii care au dus la noi industrii si milioane de noi locuri de munca. Acesta este momentul Sputnik al generatiei noastre," a declarat Obama.

Problemele abordate de Obama in discursul de marti s-au incadrat in teme de optimism si pragmatism, facand un apel la investitii in educatie si energie regenerabila si inghetarea unor cheltuieli bugetare.

"Trebuie sa inovam, sa educam si sa construim mai mult decat restul lumii. Trebuie sa facem din America cel mai bun loc pentru afaceri de pe Pamant. Trebuie sa ne asumam responsabilitatea pentru deficit si sa reformam guvernul. Asa vor prospera oamenii. Asa vom cuceri viitorul," a spus Obama, in aplauzele audientei.

In contextul in care, in urma alegerilor din noiembrie, republicanii sunt cei care controleaza Camera Reprezentantilor, Obama a facut un apel la unitate intre cele doua partide rivale in vederea interesului national.

"Legi noi vor fi adoptate numai cu sprijinul democratilor si republicanilor. Vom avansa numai impreuna sau deloc - pentru ca provocarile cu care ne confruntam sunt mai presus decat politica," a afirmat Obama.

Obama a propus reformarea modului in care guvernul cheltuieste si lucreaza, inclusiv inghetarea pe o perioada de 5 ani a cheltuielilor discretionare care nu sunt critice.

"Acum, ca partea cea mai grea a recesiunii s-a incheiat, trebuie sa admitem faptul ca guvernul cheltuieste mai mult decat primeste. Acest lucru nu este sustenabil. In fiecare zi, familiile fac sacrificii. Merita un guvern care sa faca la fel," a declarat el. Oficialii administratiei au spus marti ca masura va duce la economii de 400 de miliarde de dolari in urmatorii 10 ani.

"Aceasta inghetare va duce la reduceri dureroase si sunt dispus sa elimin tot ceea ce cred sincer ca nu este indispensabil. Dar sa ne asiguram ca nu o facem pe spatele celor mai vulnerabili cetateni," a adaugat el.

Liderul american a reiterat promisiunea de a retrage toate fortele miltiare din Irak pana la sfarsitul anului si o parte din Afganistan, incepand cu luna iulie.

Seful SUA a salutat obtinerea pacii in Sudan si faptul ca sudanezii din sudul tarii au putut vota -"cu ajutorul nostru"- pentru independenta dupa ani de razboi.

Confruntandu-se cu cresterea unor noi puteri industriale precum India si China, Obama i-a chemat pe concetatenii sai sa nu-si piarda increderea, declarand ca Statele Unite au avut intotdeauna economia cea mai prospera din lume.

"Da, lumea s-a schimbat, iar lupta pentru ocuparea unui loc de munca este reala. Dar acest lucru nu trebuie sa ne descurajeze, ci trebuie sa ne mobilizeze", a spus presedintele SUA.

Obama a cerut Congresului sa actioneze rapid pentru a ratifica un acord de liber schimb cu Coreea de Sud, dar a respins apelurile de a stabili, de asemenea, un termen pentru oferte similare cu Columbia si Panama.