Duma, Camera inferioara a Parlamentului de la Moscova, a aprobat definitiv marti, dupa a treia lectura, Tratatul START - acord istoric incheiat cu Statele Unite in vederea reducerii armelor nucleare strategice, anunta AFP. 350 de parlamentari rusi au votat pentru aprobarea Tratatului START, iar 96 impotriva. Tratatul urmeaza sa fie examinat, miercuri, si de Consiliul Federaţiei, Camera superioara a Parlamentului rus, care trebuie sa supuna, de asemenea, documentul la vot. In Statele Unite, Tratatul START a fost deja ratificat de Congres.

Noul tratat va reduce plafonul maxim pentru ambele natiuni la 1550 de focoase nucleare, in scadere fata de plafonul actual de 2200 de focoase. Tratatul a fost semnat de catre presedintii celor doua tari, Barack Obama si Dmitri Medvedev in luna aprilie.

Noul tratat START este numit si START II, fiind o continuare a unei intelegeri semnate in anul 1991, dupa prabusirea Uniunii Sovietice. Primul tratat START a intrat in vigoare in decembrie 1994 si a expirat in decembrie 2009.