Jack LaLanne, un "guru" al fitness-ului celebru in Statele Unite pentru decenii intregi de emisiuni televizate, a murit duminica, la varsta de 96 ani, a anuntat fiica sa, potrivit Reuters. LaLanne, care a avut prima aparitie televizata in 1959, este considerat parintele miscarii pentru fitness modern. "Nu pot sa mor. Mi-ar afecta imaginea," obisnuia acesta sa spuna.

Jack LaLanne la varsta de 94 de aniFoto: Reuters

Yvonne LaLanne a declarat ca tatal sau a ramas activ pana in urma cu cateva luni, cand s-a imbolnavit, si chiar a inregistrat o emisiune. La peste 90 de ani, LaLanne facea 2 ore de miscare pe zi, in general constand in 90 de minute de ridicare de greutati si 30 de minute de inot.

LaLanne sustinea cu tarie importanta activitatii fizice si alimentatiei sanatoase care sa contina legume. Nascut intr-o familie de imigranti francezi in San Francisco in 1914, LaLanne povestea ca devenise un copil dependent de dulciuri, care suferea de dureri de cap si depresie.

Mama lui l-a dus, pe cand avea 14 ani, sa il asculte pe nutritionistul Paul Bragg, care indemna oamenii sa manance alimente neprocesate si sa faca miscare. Tanarul LaLanne a renuntat la grasimi, zahar, faina alba si si-a construit o sala de sport in curte, in care se putea catara pe franghii sau ridica greutati.

LaLanne si-a deschis prima sala de fitness in 1936 in California, care in curand s-a transformat intr-un lant de 100 de sali in intreaga tara.

Emisiunea "The Jack LaLanne Show" a fost lansata in 1959 si avea ca principal scop sa le arate gospodinelor ce exercitii fizice sa faca si cum sa gateasca mancare sanatoasa. LaLanne a realizat emisiunea timp de 34 de ani.

Este celebru si pentru cascadoriile pe care le facea. La varsta de 45 de ani a facut 1.000 de flotari si 1.000 de tractiuni in 86 de minute. La 70 de ani, LaLanne a tractat 70 de barci de agrement legate una de alta in Golful Long Beach, pe o distanta de 2 km, fiind incatusat.