​Fondatorul site-ului Wikileaks, Julian Assange, a fost ales "cel mai rau australian al anului" de revista Zoo Weekly's, pentru publicarea telegramelor diplomatice confidentiale, relateaza AFP. Australianul in varsta de 39 de ani a concurat pentru acest titlu cu Dumnezeu, prinţesa Mary a Danemarcei şi premierul australian, Julia Gillard.

"Puteti interpreta aceasta situatie in orice mod, insa realitatea ramane ca fondatorul Wikileaks a incalcat regula ca tot ceea ce este secret ramane secret", scrie publicatia.

Pentru acet titlu nedorit, Assange s-a intrecut cu Dumnezeu, nominalizat din cauza inundaţiilor catastrofale din Australia, dar si cu prinţesa Mary a Danemarcei, de origine australiană, careia i se reproşează că a căpătat un accent danez.

Gillard a fost si ea nominalizata pentru ca a ajuns la putere in urma unei puternice lovituri in cadrul partidului sau, inlaturandu-l pe Kevin Rudd.

Site-ul lui Assange a publicat sute de mii de pagini de documente diplomatice si militare americane in ultimele opt luni. Procurorii din Suedia vor sa-l interogheze in legatura cu acuzatiile de agresiune sexuala care nu au legatura cu Wikileaks.

Australianul a fost arestat la inceputul lunii decembrie in Marea Britanie, in baza unui mandat european emis de Suedia. Politia londoneza a afirmat ca impotriva fondatorului Wikileaks exista 4 capete de acuzare - unul referitor la constrangerea victimelor, doua la molestari sexuale si unul de viol, toate comise in august 2010.

El a sustinut, ulterior, ca organizatia sa, impreuna cu el, face obiectul unei anchete agresive din partea autoritatilor americane, dupa ce a dat publicitatii circa 250.000 de telegrame diplomatice.

Pe 16 decembrie, Assange a fost eliberat pe cautiune de catre autoritatile britanice dupa noua zile petrecute in inchisoarea londoneza Wandsworth. Australianul a promis atunci ca va dovedi ca toate acuzatiile care ii sunt aduse sunt false.

Assange a fost declarat Omul Anului 2010 de prestigiosul cotidian francez Le Monde, in urma voturilor cititorilor de pe site-ul publicatiei.