Presedintele bulgar a anuntat ca se va opune solicitarilor de a-i demite pe 41 de ambasadori, acuzati ca ar fi colaborat cu politia secreta in perioada comunista, transmite Novinite. In luna decembrie a anului trecut, institutia insarcinata cu studierea arhivelor fostei securitati a anuntat ca aproape jumatate dintre ambasadorii si consulii Bulgariei au fost informatori ai serviciilor secrete comuniste. Si in cazul presedintelui Georgi Parvanov a fost confirmata oficial colaborarea cu serviciile secrete comuniste.

"Am citit jumatate din toate dosarele secrete si doar in dosarul unui singur ambasador am descoperit actiuni reprobabile din punct de vedere moral", a afirmat Parvanov, care insa a refuzat sa precizezez numele diplomatului.

Presedintele a adaugat ca este informat in mod constant in legatura cu reactiile din strainatate la dezvaluirea numelor colaboratilor, insa nu a oferit detalii.

La 14 ianuarie, Parlamentul bulgar a adoptat o declaratie prin care cere retragerea de la post a 42 de diplomati, inclusiv ambasadorii in Germania, Statele Unite, Marea Britanie si Romania, deoarece ar fi colaborat cu politia secreta in perioada comunista, dupa ce institutia insarcinata cu studierea arhivelor fostei securitati a anuntat ca aproape jumatate dintre ambasadorii si consulii Bulgariei au fost informatori ai serviciilor secrete.

Pe internet a fost facuta publica o lista cu 192 de diplomati de varf care au lucrat cu celebrul Comitet pentru Securitatea Statului. Printre acestia figureaza ambasadorul la Uniunea Europeana, Moscova, Geneva, Beijing, Vatican, Londra, Madrid, Tokyo, Damasc, Atena si Bucuresti.

Declaratia parlamentarilor cere Guvernului de la Sofia, ministrului de externe si presedintelui sa-i demita pe diplomatii acuzati de colaborare.

In decembrie 2010, scena politica de la Sofia era zguduita dupa aparitia informatiilor ca aproape jumatate dintre ambasadorii si consulii Bulgariei au fost informatori ai serviciilor secrete comuniste, inclusiv actualii ambasadori din Romania, Turcia si Grecia.

Procentul de informatori din serviciile diplomatice este mult mai mare decat in alte zone, precum politica sau presa, unde aproximativ 10% dintre angajati colaborau cu serviciile secrete.

In luna iulie 2007, comisia bulgara de cercetare a arhivelor serviciilor secrete comuniste a anuntat ca actualul lider de la Sofia, Georgii Parvanov, a fost colaborator al acestor servicii. Parvanov, fost membru al partidului comunist, purta numele de cod „Gotse” si a fost considerat colaborator al serviciilor secrete din 4 octombrie 1989 pana la 16 iulie 1993.

Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a cerut demiterea a 45 de diplomati care au colaborat cu politia secreta in perioada comunista, insa e nevoie de acordul presedintelui tarii.

"Imaginati-va acesti agenti in tarile europene occidentale. Au lucrat pe vremuri impotriva lor, ca dusmani ideologici, iar acum ne reprezinta guvernul acolo", a spus Borisov. Pana in prezent, doar unul dintre diplomatii discreditati, consul general in St. Petersburg, Georgi Mihov, a demisionat.