Gabrielle Giffords, membra a Congresului american, ranita in atacul de la Tucson din 8 ianuarie, a parasit vineri spitalul unde a beneficiat de ingrijiri medicale de urgenta, fiind transferata cu avionul in Texas, unde va urma un program de recuperare, relateaza AFP.

Deputata in varsta de 40 de ani, insotita de sotul sau si de medici, a fost transportata la baza aeriana Tucson cu ambulanta, escortata de o coloana de motociclisti ai politiei.

De-a lungul intregului parcurs al ambulantei, mai multi simpli cetateni au arborat drapele americane si au afisat pancarte cu urari de insanatosire rapida adresate parlamentarei.

Medicii au declarat ca Giffords face progrese "spectaculoase"', la mai putin de doua saptamani dupa ce a fost impuscata in cap iar perspectivele de recuperare sunt excelente.

"Suntem foarte multumiti de evaluarea lui Gabby in acest stadiu (...) perspectivele de recuperare sunt excelente", a declarat John Holcomb, un medic care va supraveghea tratamentul parlamentarului in Houston.

Ea a reusit sa stea in picioare cu ajutor si a fost capabila sa rasfoiasca un album foto pe un iPad, sustin medicii.

Suspectul, Jared Loughner, de 22 de ani, a fost arestat la fata locului.

Initial politia americana a considerat ca autorul atacului din Arizona, soldat cu 6 morti si 12 raniti, nu a actionat singur.