Iranul este unul dintre principalii traficanti de droguri din lume, iar liderii Gardienilor Revolutiei sunt implicati in contrabanda cu stupefiante, a relatat vineri publicatia germana "Die Welt", citand telegrame diplomatice americane difuzate de Wikileaks. Diplomatii SUA sustin ca Iranul este principalul cumparator al opiumului din Afghanistan si un producator major de heroina la nivel mondial.

O telegrama confidentiala, trimisa la 12 iunie 2009 de Ambasada americana din Baku, precizeaza ca autoritatile azere au confiscat in acel an peste 26 de tone de heroina din Iran, o crestere substantiala fata de cele 20 de kg confiscate i n 2006.

Potrivit unui raport secret realizat de anchetatori ONU, Azerbaidjanul este una dintre principalele rute ale exportului de heroina din Afghanistan catre Europa, via Iran.

Diplomatii americani sustin ca Iranul este principalul cumparator al opiumului din Afghanistan si un producator major de heroina la nivel mondial.

Aproape 95% din heroina ce ajunge in Azerbaidjan provine din Iran.

O telegrama "secreta" datata 15 octombrie 2009 il citeaza pe ministrul de externe de la Baku care spunea ca traficul de droguri este controlat de serviciile iraniene de securitate.

Autoritatile azere au arestat numerosi traficanti iranieni, pe care-i repatriaza, insa acestia sunt eliberati imediat dupa ce ajung in Iran.

Oficialii afgani au declarat si ei ca fortele iraniene de securitate coopereaza cu traficantii de droguri din Afghanistan.

Ambasadorul iranian la ONU, Mohammad Khazaee, a afirmat in septembrie trecut ca 89% din productia mondiala de opium provine din Afghanistan si ca "cea mai mare parte a productiei trece granitele Iranului". Oficialul de la Teheran a adaugat insa ca Iranul a cheltuit miliarde de dolari pentru a lupta impotriva traficului de droguri.