Liderul retelei teroriste Al Qaeda a cerut intr-un mesaj audio retragerea trupelor franceze din Afghanistan, transmite Reuters. Osama bin Laden a spus ca eliberarea ostaticilor francezi detinuti in Niger depinde de retragerea trupelor Frantei din tarile musulmane. Liderul terorist a amenintat Franta ca "va plati scump" pentru politica sa in tarile musulmane.

Osama bin Laden (2001)Foto: Agerpres

Postul de televiziune al-Jazeera a relatat vineri ca Osama bin Laden a dat publicitatii un nou mesaj, cerand retragerea trupelor franceze din Afghanistan.

Bin Laden i-a cerut presedintelui Nicolas Sarkozy sa-si retraga trupele din "tarile noastre" si ca Franta va "plati scump" atat in interior, cat si in exterior pentru politicile sale in Afghanistan si in alte parti.

"Repetam acelasi mesaj: eliberarea prizonierilor din mainile fratilor nostri este legata de retragerea trupelor voastre din tarile noastre", sustine vocea despre care se afirma ca apartine lui Osama bin Laden.

Potrivit informatiilor, grupuri extremiste asociate cu Al Qaeda tin ostatici cel putin sapte cetateni francezi, intre care cinci in regiunea desertului Sahara si doi in Afghanistan.

Unde este Osama bin Laden?

Desi a fost implicat in alte cateva atacuri impotriva intereselor americane si britanice, inclusiv in atentatele impotriva ambasadelor SUA din Tanzania si Kenyadin 1998, bin Laden a devenit cu adevarat cunoscut in intreaga lume dupa 11 septembrie 2001. La doar cateva zile dupa atacurile care au pus la pamant Turnurile Gemene din Manhattan, au distrus o parte din uriasa cladire a Pentagonului din Washington si au dat o lovitura aproape letala economiei americane, seful Al Qaeda este aratat cu degetul de autoritatile din SUA. Ani de zile insa, bin Laden a negat orice implicare in atentatele realizate cu avioane comerciale.

In octombrie 2004 insa, cu doar cateva zile inainte de alegerile prezidentiale din Statele Unite, postul de televiziune Al Jazeera a difuzat o faimoasa inregistrare video de 18 minute, in care Osama bin Laden recunoaste ca a organizat atentatele din SUA si sustine ca ele au fost raspunsul sau la distrugerile provocate de razboiul civil din Liban, de la inceputul deceniului opt.

In cei noua ani care au trecut de la atacurile de pe Coasta de est a Americii, bin Laden a reusit sa scape din plasa formidabilei masini de razboi americane. In ciuda tehnologiilor de ultima generatie, a sutelor de raiduri realizate de soldati din trupele de elita si a celor peste 50 de milioane de dolari oferite drept recompensa pentru prinderea sa de autoritatile din Washington, seful Al Qaeda este de negasit.

Informatii recente il plaseaza in Sabzevar, in provincia iraniana Khorasan, dar si in Pakistan sau chiar in Yemen. Diferite surse au spus insa ca Osama bin Laden a murit fie din cauza unor afectiuni renale grave, fie in urma raidurilor cu drone americane, iar casetele audio si video care au aparut in anii din urma nu sunt altceva decat creatiile serviciilor de informatii (CIA este principala vinovata, sustin unii).

  • Citeste aici si aici parerile unor experti despre posibila ascunzatoare a lui Osama bin Laden.