Fostul presedinte sovietic Mihai Gorbaciov a afirmat joi ca este prematura ingroparea parintelui revolutiei bolsevice, Vladimir Ilici Lenin, ale carui ramasite pamantesti sunt depuse incepand cu 1924 intr-un mausoleu din Piata Rosie, in Moscova, relateaza AFP.

"Cred ca vom ajunge aici, dar consider ca pentru moment nu trebuie sa luam masuri pentru a-l ingropa", a declarat el agentiei Interfax, in preziua celei de-a 87-a comemorari a mortii lui Lenin.

Ideea de a ingropa corpul parintelui revolutiei bolsevice revine regulat in atentia rusilor. Ea a fost relansata joi de Vladimir Medinski, un deputat al partidului aflat la putere, Rusia Unite.

"Lenin este un personaj foarte controversat la nivel politic si prezenta sa, ca o figura centrala, intr-o necropola din inima tarii noastre este o pura absurditate", a declarat el.

In Piata Rosie "nu mai este corpul lui Lenin, specialistii stiu ca a ramas doar 10% din corpul sau, restul a fost golit si inlocuit de mult timp", a adaugat deputatul.

Lenin este expus intr-un sicriu de sticla in mausoleu, dar ramasitele sale creeaza mai degraba impresia unui manechin de ceara.

Consilierul Kremlinului pentru drepturile omului Mihail Fedotov a propus la randul sau acordarea statutului de muzeu pentru mausoleul lui Lenin si dezbaterea publica a eventualei sale ingropari.

"Aceasta dezbatere exista de mult timp. A trecut mult timp de cand trebuia sa luam in discutie acest tabu", a spus el, citat de Interfax.

"Trebuie sa discutam acest lucru impreuna cu societatea civila", a adaugat consilierul.

Lenin, decedat in 21 ianuarie 1924, continua sa fie venerat de rusii nostalgici dupa URSS.