Relatiile ruso-poloneze sunt in prezent "mai dificile" decat inainte de catastrofa de la Smolensk, in care au decedat presedintele Poloniei Lech Kaczynski si alte 95 de persoane, a declarat miercuri premierul polonez, Donald Tusk, citat de AFP.

"Relatiile actuale intre Polonia si Rusia sunt mai dificile decat inainte de 10 aprilie, inclusiv din cauza evenimentelor din ultimele zile", a spus Tusk in timpul unei dezbateri parlamentare pe tema anchetei din jurul cauzelor accidentului aviatic, subiectul unei polemici.

Un raport prezentat săptămâna trecută la Moscova de Comitetul interguvernamental de aviaţie (MAK) a aruncat întreaga responsabilitate a catastrofei pe piloţii polonezi, "insuficient pregătiţi" şi supusi unor "presiuni psihologice" să aterizeze la Smolensk, "în condiţii nepotrivite", pe o ceaţă densă.

La rândul său, comisia poloneză de anchetă a afirmat marţi la Varşovia că piloţii avionului au fost induşi în eroare de catre controlorii ruşi de trafic aerian de la aeroportul din Smolensk.

Fără să nege constatările comisiei ruse, Tusk a catalogat raportul acesteia ca fiind "incomplet".

"Obiectivul nostru este să reunim şi să prezentăm o versiune completă a accidentului. O vom face" până la sfârşitul lui februarie, a declarat el. "Este vorba despre aflarea adevărului şi nu de un adevăr confortabil" pentru una sau alta dintre părţi.

Polonia le reproşează anchetatorilor ruşi că au omis problemele apărute de partea rusă, referindu-se la erorile controlorilor şi starea tehnică a aerodromului din Smolensk. Varşovia a publicat documente ca probă.