Dmitri Medvedev si partenerul lui din tandemul de guvernare, Vladimir Putin, trebuie sa decida care dintre ei va merge in alegerile din 2012. In caz contrar, in mediul elitei politice s-a putea produce anumite miscari, iar unii politicieni s-ar putea chiar lasa cuprinsi de idei radicale. Nu este exclus un scenariu tunisian, crede presedintele Institutului pentru dezvoltare moderna, Igor Iurgens, citat de RBK Daily.

„Ne vom intalni la momentul potrivit, ne vom consulta si vom lua o decizie in interesul poporului rus”, a declarat cu cativa ani in urma Putin, dupa ce a fost intrebat in legatura cu eventuala sa candidatura la alegerile de anul viitor. Iurgens crede ca acel moment a venit. „Societatea se radicalizeaza. A lasa fara raspuns aceasta dilema inseamna a spori starea de nervozitate la nivelul elitei. Cei care au bani, vor pleca, pur si simplu, peste hotare. Altii se vor lasa furati de teoriile radicale”, a avertizat Iurgens intr-un interviu acordat cotidianului Komsomolskaia pravda.

El a estimat, pentru Bloomberg, ca Putin trebuie sa-i ofere lui Medvedev sansa unui al doilea mandat in 2012. Potrivit afirmatiilor sale, Rusia are nevoie de alt lider politic, desi „este un om foarte bun si a fost stralucitor la inceputul carierei sale politice”. „Ne-am plictisit sa vedem unul si acelasi chip”, sustine analistul.

Iurgens nu intelege de ce rusii nu pot alege „un om mai tanar, mai modern, deschis lumii exterioare”. In caz contrar, estimeaza Iurgens, Rusia trebuie sa se astepte la proteste si la o evolutie a situatiei dupa scenariul tunisian.