Londra gazduieste, in zilele de 19 si 20 ianuarie, summitul statelor nord-europene, la care vor participa sefi de guverne, specialisti si oameni de afaceri din Suedia, Danemarca, Finlanda, Norvegia, Islanda, Estonia, Letonia si Lituania. Pe agenda discutiilor figureaza aspecte referitoare la consolidarea cooperarii, precum si infiintarea unui mini-NATO.

Agentiile internationale de presa relateaza ca acest proiect presupune crearea unei structuri de tip NATO, care sa cuprinda unitati militare, frontaliere si de servicii secrete, precum si un sistem de coordonare a actiunilor in Arctica.

De altfel, aceasta idee a fost adusa in discutie si anul trecut la summitul NATO de la Lisabona de ministrul leton al apararii. Cel mai probabil insa, o decizie finala privind infiintarea noii structuri militare va fi luata abia in luna aprilie, la intalnirea ministrilor de externe din statele scandinave si baltice - transmite corespondentul Radio Romania in capitala Marii Britanii.

De altfel, site-ul WikiLeaks a publicat documente referitoare la aceasta viitoare alianta. Intr-unul dintre ele, fostul ambasador american in Norvegia, Benson Whitney, se aratase neincrezator in planul tarilor scandinave, apreciind ca acesta este un "'vis invaluit intr-o ceata arctica".

Diplomatul american considera, insa, ca o alianta de genul NATO ar putea fi utila pentru "a monitoriza ursii albi si pe rusi". El a explicat ca posibilitatile unite ale Europei de Nord - cele medicale si de transport - "ar putea constitui o buna contributie la misiunile ONU, NATO si SUA".