Autoritatile din Iran au anuntat ca vor da in judecata Israelul pentru asasinarea la Teheran, anul trecut, a omului de stiinta Masoud Ali Mohammadi, ce era implicat in programul nuclear iranian, transmite AFP. Mohammadi a fost ucis in ianuarie 2010, intr-un atac cu bomba despre care Teheranul a spus ca a fost realizat de "mercenari" platiti de Israel si SUA.

"Plangerea Republicii Islamice Iran impotriva regimului sionist va fi inaintata in curand tribunalelor internationale", a declarat ministrul de externe si seful programului atomic iranian, Ali Akbar Salehi, preluat de agentia oficiala IRNA.

Salehi a spus ca oficialii iranieni au "finalizat strangerea de dovezi despre implicarea regimului sionist in asasinarea omului de stiinta iranian", fara insa sa ofere detalii.

Saptamana trecuta, presa iraniana a relatat ca unul dintre presupusii asasini ai lui Ali Mohammadi a fost antrenat in Israel. "Asasinul" Majid Jamali Fash, arestat de fortele de securitate iraniene, a declarat ca a fost antrenat de ofiteri ai armatei israeliene si ca "a exersat atacuri cu bomba intr-o baza de langa Tel Aviv, de mai multe ori".

Ministrul serviciilor de informatii, Heyder Moslehi, a anuntat la 11 ianuarie ca tara sa a destructurat o retea ce lucra pentru Mossad, arestand 10 persoane, intre care si Jamali Fash.

Mohammadi, profesor de fizica la Universitatea din Teheran, a fost ucis in ianuarie 2010, intr-un atac cu bomba despre care Iranul a spus ca a fost realizat de "mercenari" platiti de Israel si SUA.

In noiembrie 2010, un alt om de stiinta iranian, Majid Shahriari, implicat in programul nuclear al tarii sale, a fost ucis in urma unei explozii care a avut loc la Teheran. Un alt fizician, Fereydoon Abbasi Davani, a fost ranit, intr-o deflagratie similara produsa in capitala iraniana. Oficialii de la Teheran au acuzat CIA si Mossad ca s-ar fi aflat in spatele atacurilor, despre care martorii au afirmat ca au fost realizate de barbati ce conduceau motociclete. Atacatorii au atasat dispozitive explozive pe geamurile masinii lui Shahriari, precum si pe cea condusa de Davani, in timp ce oamenii de stiinta se indreptau spre locurile de munca. Bombele au explodat dupa cateva secunde.

SUA si Israelul sustin ca programul nuclear iranian are obiective militare, insa Teheranul a afirmat mereu ca are doar componente civile.