Premierul tunisian Mohammed Ghannouchi a anuntat, luni dupa-amiaza, constituirea noului Guvern de uniune nationala, care va conduce tara pana la organizarea de alegeri prezidentiale anticipate, anunta AFP si Reuters. Premierul si ministrii Internelor, Apararii, Finantelor si de Externe, "greii" vechiului Cabinet, din regimul Ben Ali, au fost reconfirmati in functii. Din noul Guvern vor face parte, insa, si trei membri ai opozitiei.

Pe langa promisiunea ca va elibera toti detinutii politici, Mohammed Ghannouchi a mai anuntat ca va ordona investigarea tuturor celor acuzati de coruptie si a celor care au acumulat averi uriase in regimul Ben Ali.

In jur 1.000 de oameni au protestat, luni, in centrul capitalei Tunisiei, cerand partidului de guvernamant sa renunte la putere, potrivit Reuters. Demonstratia de pe Bulevardul Bourguiba - langa Ambasada Frantei - a inceput pasnic, insa, la final, fortele de ordine au folosit tunuri cu apa si au tras focuri in aer, iar apoi au imprastiat gaze lacrimogene, pentru a-i dispersa pe manifestanti. Participantii la demonstratie au strigat "Afara cu RCD!" (partidul de guvernamant - n.red.) si "Afara cu partidul dictaturii!".

Premierul tunisian Mohamed Ghannouchi anuntase, imediat dupa fuga din tara a presedintelui Zein al-Abidin Ben Ali, vineri seara, ca urmeaza sa formeze un Guvern de unitate nationala care sa asigure conducerea tarii, pana la convocarea de alegeri prezidentiale anticipate.

Zvonurile ca Guvernul interimar ar urma sa fie, insa, dominat tot de partidul aflat si pana acum la guvernare, au starnit nemultumirea oamenilor.

Fostul presedinte tunisian Zine El Abidine Ben Ali a parasit tara in noaptea de vineri spre sambata, obtinand azil in Arabia Saudita, dupa ce Franta a refuzat sa il primeasca.

Violentele au continuat insa si sambata, autoritatile depunand eforturi pentru a restabili ordinea in tara.

Luni, soldati si tancuri stationeaza inca pe strazile din Tunis (capitala Tunisiei), pentru a preveni eventualele incidente.