Familia fostului presedinte tunisian Zine El Abidine Ben Ali ar fi fugit din tara, in urma cu aproape 3 zile, cu 1,5 tone de aur, a caror valoare este estimata la 45 de milioane de euro, potrivit unei variante vehiculate la Palatul Elysee, care se bazeaza pe o supozitie a Serviciilor secrete franceze, scrie cotidianul Le Monde.

Zein al-Abidin Ben AliFoto: Agerpres/AP

Acestea din urma incearca sa stabileasca felul in care au aratat ultimele ore petrecute de Zine El Abidine Ben Ali in Tunisia, inainte de a fugi din tara pe care a condus-o timp de 23 de ani, vineri seara, impreuna cu familia sa.

Potrivit acestora, Leïla Trabelsi, sotia lui Ben Ali, ar fi mers vineri la Banca Centrala a Tunisiei pentru a lua lingouri de aur, insa a fost refuzata de guvernatorul institutiei. Ea si-ar fi chemat apoi sotul, refuzat si el initial, insa in cele din urma, guvernatorul ar fi cedat.

"Se pare ca sotia lui Ben Ali a plecat cu aurul. 1,5 tone de aur, care valoreaza 45 de milioane de euro", a declarat un responsabil politic francez, sub protectia anonimatului.

Potrivit unui consilier de la Palatul Elysee, informatia ar proveni "in principal din surse tunisiene, de la Banca Centrala".

Banca Centrala dezminte, insa, informatiile: "Nu am primit niciun ordin verbal sau scris de a elibera lingouri de aur. Stocul nostru de aur e neatins", spune Maaledj Habib, oficial al institutiei.

Fosta prima doamna a Tunisiei a zburat mai intai spre Dubai, potrivit serviciilor secrete franceze, inainte de a se refugia, impreuna cu sotul sau, la Jeddah, in Arabia Saudita.

Serviciile secrete franceze mai sustin ca Ben Ali nu se astepta sa fie atat de repede inlaturat de la putere, el avand inregistrat chiar un nou discurs pentru popor (precedentul fusese difuzat in seara zilei de joi), care nu a mai apucat, insa, sa fie difuzat.

Francezii mai sustin ca Ben Ali nu ar fi parasit Tunisia de bunavoie, ci dupa ce a fost destituit, Armata si seful Statului major jucand un rol decisiv intr-un plan ce avea ca scop destituirea sa, dupa ce au refuzat sa mai traga in protestatari.