Un egiptean si-a dat foc luni in fata Parlamentului din Cairo, pentru a protesta se pare impotriva conditiilor de trai, din ce in ce mai proaste, au declarat martori si oficiali locali, citati de Reuters. Gestul barbatului aminteste de cel al barbatului din Tunisia, care a dus la declansarea revoltelor anti-guvernamentale din tara nord-africana.

Un martor, angajat al Parlamentului, a declarat ca Abdou Abdel Moneim Gaafar (49 de ani) si-a turnat combustibil peste haine si si-a dat foc in momentul in care mai multe persoane aflate in apropiere au incercat sa se apropie de el. Agentii de paza de la Parlament au reusit sa stinga focul, iar barbatul a fost transportat de urgenta la spital.

O sursa din Ministerul de Interne a precizat ca Gaafar este proprietarul unui mic restaurant in Qantara, el protestand impotriva conditiilor dificile de trai. Un oficial din domeniul serviciilor de securitate a spus ca victima a suferit in principal rani la fata si la maini, insa gravitatea acestora nu este cunoscuta.

Publicatia independenta "Al-Masry Al-Youm" a relatat, citand martorii, ca inainte de a se autoincendia, barbatul a strigat "Serviciul de securitate, drepturile mele sunt pierdute in aceasta tara!"

Reuters precizeaza ca gestul egipteanului aminteste de cel al barbatului din Tunisia, care a dus la declansarea revoltelor anti-guvernamentale din tara nord-africana. Mohamed Bouazizi, un vanzator de legume in varsta de 26 de ani, si-a dat foc dupa ce politistii i-au confiscat caruciorul cu care transporta produsele. Bouazizi a decedat din cauza ranilor grave, insa gestul sau a dus la declansarea revoltelor care au pus capat regimului presedintelui Zine al-Abidine Ben Ali.

Analistii sustin de altfel ca revoltele din Tunisia s-ar putea dovedi "contagioase", multi locuitori din zona Golfului Persic si a Africii de Nord fiind nemultumiti de preturile in crestere, saracie, rata inalta a somajului si de sistemele politice dictatoriale, care le ignora vocile.