Aparent, revolutia tunisiana a inceput ca urmare a publicarii de catre WikiLeaks a unor stenograme (din deja celebrul pachet Cablegate) referitoare la coruptia de la varful puterii. Revolta, odata declansata a condus la fuga pripita a presedintelui Zine al-Abidine Ben Ali insotit de intreaga familie. Initial, fostul presedinte tunisian ar fi vrut sa se retraga in Franta, dar azilul politic i-a fost refuzat. Presat de timp, a reusit sa-si asigure fuga in Arabia Saudita, unde a fost intampinat de insusi regele Abdullah.

La ora actuala, dupa numirea pripita a unui presedinte interima r(initial premierul Ghannouchi, urmat de Foued Mebazza, fostul sef al Parlamentului) lucrurile nu par a se fi linistit deoarece Tunisia refuza sa reporneasca. Din cauza violentelor de strada magazinele sunt inchise, iar adevaratul declansator al crizei, foamea, contribuie la o intretinere a starii de incertitudine. Ajunsi in acest punct trebuie sa subliniem ca adevarata cauza a crizei politice nu a fost vreo dezvaluire senzationala, ci cel mai mare dusman al regimurilor autoritare si incompetente, anume foamea. Cresterea generalizata a preturilor a fost elementul hotarator care a scos oamenii in strada si care a contribuit la fuga pripita a coruptului lor presedinte.

Ceea ce doream sa mentionez in special este simpatia cu care este privita in lumea araba revolutia tunisiana, un eveniment care a depasit categoric stirile despre secesiunea Sudanului, poate mult mai importante din punct de vedere politic. Practic, posturile de stiri trans-arabe sunt urmarite cu sufletul la gura atunci cand produc informatii proaspete despre situatia de-acolo. Acesta este un element menit a-i ingrijora pe liderii politici actuali care, daca e sa privim cu atentie, sunt depasiti cu mult de realitatile actuale. Spre exemplu, este de-a dreptul interesant de privit cum regele Abdullah a incasat lovituri de imagine din partea bloggerilor arabi care-l critica pe fata deoarece a permis azilul fostului presedinte tunisian. O asemenea pozitie transanta era, pana nu demult, destul de greu de crezut in Arabia Saudita.

Citeste restul materialului si comenteaza pe Trenduri economice.