Fuga din tara a fostului presedinte tunisian Zine El Abidine Ben Ali, care s-a refugiat, din noaptea de vineri spre sambata, in Arabia Saudita, a fost sarbatorita de mii de oameni prin manifestatii in strada, in mai multe orase europene, scrie AFP. Cea mai importanta manifestatie a avut loc la Paris, adunand 8.000 de oameni, majoritatea tunisieni, dar si reprezentanti si simpatizanti ai partidelor de stanga din Franta.

Tunisieni sarbatorind in stradaFoto: Reuters

Comunitatea tunisiana din Franta numara sute de mii de persoane, Tunisia fiind, in trecut, colonie franceza.

Tinerii care au iesit in strada la Paris purtau sicrie invaluite in drapelul Tunisiei, dar si pancarte pe care scria "Le multumim martirilor nostri, nu va vom uita niciodata".

Unul dintre participantii la manifestatie, Najet Mizoni, in varsta de 59 de ani, profesor de Drept, a declarat pentru AFP ca este "fericit sa se afle acolo" si sa sarbatoreasca "prima revolutie din lumea araba".

Si la Marsilia, unde locuiesc in jur de 46.000 de tunisieni, 2.000 de persoane au organizat o manifestatie in centrul orasului. Participantii au strigat "Ben Ali asasinul!" si "Ben Ali in fata justitiei!" si au purcat pancarte pe care scria "Omagiu martirilor nostri" si "Sa ne dam mana pentru democratie".

Manifestatii similare, care au adunat sute de participanti, au avut loc si la Lyon si Lille.

Si in orasele italiene, sute de persoane au defilat pe strazi, sarbatorind caderea regimului lui Zine El Abidine Ben Ali in Tunisia. La Roma, Milano si Palermo, imigrantii tunisieni au iesit in strada arborand drapelul tarii lor, cantand imnul national si strigand "Asasinii!","Traiasca democratia!" si "Tunisia libera!". Ei au organizat si ceremonii funerare simbolice pentru victimele reprimarii revoltei din Tunisia.

Si in Elvetia, in jur de 1.000 de persoane au defilat la Lausanne si Geneva, purtand pancarte pe care scria "Traiasca revolutia tunisiana!" si "Dictatorul Ben Ali a fugit"."Visul nostru a devenit realitate. Criminalii pot fi alungati", a afirmat Anis Mansouri, unul dintre liderii comunitatii de tunisieni din Elvetia.

De asemenea, in centrul Bruxelles-ului s-a adunat, sambata dupa-amiaza, in jur de 500 de tunisieni.

  • America: Yes we can, Tunisia: Yes, we do

Fuga lui Zine El Abidine Ben Ali din Tunisia a fost sarbatorita si peste ocean. In Canada, peste 1.000 de tunisieni au iesit pe strazi (la Montréal si Québec) cantand imnul national si strigand "America: Yes we can, Tunisia: Yes, we do".

Fostul presedinte tunisian Zine El Abidine Ben Ali, indepartat vineri de la putere la presiunea protestelor de strada, si-a petrecut, sambata, prima zi in exil, in Arabia Saudita. Intre timp, in Tunisia, autoritatile depun eforturi pentru a restabili ordinea in tara, insa situatia este in continuare tentionata, iar violentele au continuat si sambata.

  • Zine El Abidine Ben Ali, in exil in Arabia Saudita, dupa ce a fost refuzat de Franta

Potrivit AFP, Franta a refuzat, vineri, sa il primeasca pe Zine El Abidine Ben Ali dupa fuga sa din tara, in ciuda faptului ca fostul presedinte tunisian a fost considerat, ani la rand, un apropiat al Parisului, gratie politicii sale de dezvoltare economica si a luptei impotriva islamistilor. De altfel, Parisul a mentinut un limbaj diplomatic extrem de prudent de la izbucnirea crizei tunisiene, facand apel la calm si la incetarea violentelor si cerand organizarea de alegeri libere.

Zine El Abidine Ben Ali, aflat la putere de 23 de ani, a parasit vineri Tunisia, dupa protestele de strada fara precedent impotriva regimului sau, dupa ce autoritatile au incercat reprimarea sangeroasa a acestora.

Tunisienii au iesit pe strazi in numar mare pentru a protesta impotriva politicilor economice ale guvernului, iar protestele au degenerat in violenta odata cu sinuciderea unui protestatar caruia autoritatile i-au retras autorizatia de a vinde legume.

Revoltele au continuat si dupa ce presedintele a demis guvernul si a anuntat alegeri anticipate, protestatarii cerand demisia presedintelui, care detine puterea inca din 1987.

Vineri, armata tunisiana a intrat in capitala si a cucerit pozitii cheie din oras, inclusiv palatul prezidential, cladirile ministerelor si aeroportul international, dupa ce tara a fost afectata de proteste ample ce dureaza inca de la jumatatea lunii decembrie. Primul ministru tunisian a preluat puterea dupa ce presedintele Zine El Abidine Ben Ali a fugit din tara vineri dupa-amiaza.