Guvernul tunisian a fost demis, iar parlamentul dizolvat, urmand ca peste 6 luni sa aiba loc alegeri anticipate, relateaza BBC, dupa ce protestele de amploare din Tunisia imporiva coruptiei, incalcarii libertatilor civile, somajului si preturilor ridicate la alimente au continuat vineri in capitala Tunis. Fortele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene impotriva celor aproximativ 5.000 de manifestanti adunati in fata cladirii ministerului de interne pentru a cere demisia presedintelui Zine al-Abidine Ben Ali.

Proteste in TunisiaFoto: Reuters

Zeci de persoane au fost ucise in ultimele zile in timpul confruntarii din politie si protestatari, inainte ca seful statului sa ordone fortelor de ordine sa nu mai foloseasca forta impotriva acestora, intr-un discurs in care a anuntat ca se va retrage in 2014, cand ii expira cel de-al cincilea mandat.

Tunisienii au iesit joi pe strazile capitalei pentru a sarbatori decizia presedintelui de a ceda in fata manifestatiilor si a-si anunta retragerea, relateaza Reuters.

Ben Ali, sef de stat de peste 23 de ani, s-a adresat joi natiunii intr-un discurs in care a anuntat ca nu va mai candida pentru un al saselea mandat in 2014, a ordonat politiei sa nu mai traga in protestatari si a promis ca va asigura libertatea presei.

Tunisienii au iesit in strada unde au fluturat steaguri, au dansat si au cantat imnul national, dupa ce, in urma cu doar cateva ore, politia tragea in manifestanti.

Ben Ali, in varsta de 74 de ani, care a condus tara fara schimbari majore din 1987 pana acum, a cedat astfel presiunii protestelor in urma carora au murit cel putin 23 de persoane, noteaza BBC.

"Nu ne asteptam la acest discurs. Cel mai important lucru este libertate, libertate, libertate", a reactionat un tunisian. "Salutam curajul lui Ben Ali, chiar daca a venit tarziu."

In regiunea El Omran, la periferia Capitalei, mai multe femei au ignorat interdictia de a iesi din casa seara, impusa cu o zi in urma, si au strigat "Viva Ben Ali!"

Grupurile pentru drepturile omului sustin ca peste 60 de oameni au murit in urma violentelor din ultimele saptamani, fortele de securitate incercand sa inabuse protestele impotriva coruptiei, somajului ridicat si preturile ridicate la alimente.

Opozitia a primit cu retinere discursul presedintelui, afirmand ca este un lucru foarte bun ca acesta va solicita o reforma si va renunta la o noua candidatura, si a anuntat ca asteapta rezultate concrete.

La scurt timp dupa discursul presedintelui, mai multe site-uri blocate, precum Youtube.com sau Dailymotion.com, au functionat. Site-ul ziarului Le Monde a putut fi accesat pentru prima data in cateva luni.

Protestele au inceput in mijlocul lunii decembrie in orasul Sidi Bouzid, cand un absolvent de facultate somer si-a dat foc dupa ce politia nu l-a lasat sa vanda legume fara autorizatie.

Ben Ali este numai al doilea presedinte al Tunisiei, de cand statul si-a castigat independenta de Franta in 1956. El a venit la putere in 1987 si a fost reales pentru al cincilea mandat in 2009 cu 89,62% din voturi.