Scandalul deconturilor parlamentare continuă să facă victime la Londra. Eric Illsley a devenit primul deputat în funcție vinovat de corupție de la declanșarea în 2008 a afacerii deconturilor parlamentare care a zguduit din temelii sistemul politic din Marea Britanie.

Deputatul Partidului Laburist, Eric Illsley, s-a declarat vinovat marți de o fraudă de peste 14.000 de lire sterline în deconturile sale parlamentare.

El și-a schimbat declarația din nevinovat în vinovat în chiar ziua procesului și acum urmează să fie condamnat.

Judecătorul de la Curtea Coroanei Southwark din centrul Londrei a amânat condamnarea cu patru săptămâni, timp în care serviciul de probațiune va propune instanței o pedeapsă pentru deputatul Illsley, pe baza unui interviu cu acesta.

Illsley riscă să fie trimis la închisoare până la un maximum de șapte ani, iar dacă primește o pedeapsă mai mare de un an, atunci el își pierde în mod automat mandatul de deputat.

Liderul Partidului Laburist, David Milliband, i-a cerut lui Illsley să-și dea demisia, ceea ce ar declanșa convocarea unui scrutin parțial în circumscripția Barnsley Central, din nordul Angliei, unde Laburiștii au câștigat confortabil toate scrutinele parlamentare din 1983 încoace, de când există această circumscipție.

Illsley este al doilea deputat Laburist vinovat de corupție, după David Chaytor, care săptămâna trecută a început ispășirea unei pedepse de 18 luni închisoare pentru delicte similare.

Diferența este că Illsley este deputat în funcție, pe când Chaytor se retrăsese la sfârșitul mandatului în mai 2010.

Cutremur politic

Există doar două precedente de aceeași natură în ultimii 100 ani: în 1976 deputatul Laburist John Stonehouse a demisionat înainte de începerea executării sentinței pentru delicte de corupție, iar în 1954 deputatul Conservator Peter Baker și-a pierdut mandatul ca urmare a condamnării la șapte ani închisoare pentru fals.

Deconturile false înaintate de Eric Illsey se referă la cheltuieli de întreținere a apartmentului său de serviciu din centrul Londrei între 2005 și 2008.

Alți cinci parlamentari, trei deputați Laburiști și doi membri Conservatori ai Camerei Lorzilor urmează să fie judecați sub acuzația de fals în deconturi.

Scandalul a izbucnit în 2008, când cotidianul Daily Telegraph a divulgat lista deconturilor parlamentarilor, provocând o zguduire din temelii a sistemului politic din Marea Britanie.

Dezvăluirile au ținut prima pagina a ziarului timp de mai multe luni, generând indignare în rândul opiniei publice. Parlamentarii au returnat între timp peste un milion de lire sterline încasate în mod necuvenit ca deconturi, iar 133 dintre cei 646 de deputați s-au retras în 2010, număr record pentru Camera Comunelor după cel de-al doilea război mondial.

Citeste si comenteaza pe Contributors.ro