A treia audiere a fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, a avut loc marti, 11 ianuarie 2011, la Curtea Belmarsh din Londra, cand s-a stabilit data finala pentru verdictul in cazul extradarii in Suedia. Assange a obtinut in a doua infatisare un arest lejer pe cautiune la domiciliul lui Vaughan Smith, detinatorul clubului pentru jurnalisti FrontClub. Arestul lui in capitala Marii Britanii a avut loc dupa ce doua suedeze l-au acuzat de viol si molestare.

Assange ajunge la Belmarsh Court Foto: HotNews.ro / Crina Boros

Fondatorul Wikileaks s-a prezentat in fata unei curtii londoneze in procesul in care se va decide extradarea sa in Suedia, tara in care doua femei il acuza de viol si molestare. Audierea de marti a fost scurta - in jur de 10 minute - in care s-a stabilit data pentru ultima audiere. Aceasta se va desfasura pe 7 si 8 februarie. Avocatii lui Assange au cerut un regim mai relaxat in serile de dinaintea procesului, care sa-i permita publicistului sa fie cazat mai aproape de curtea de judecata, mai exact la Frontline Club din Londra. Cererea le-a fost aprobata de judecatorul Nicholas Evans.

Julian Assange

Julian Assange

Foto: Hotnews

La scurt timp dupa ce dezvaluirile WikiLeaks au pus in dificultate mai multe guverne, in special cel al SUA, Suedia a emis un mandat de retinere pentru australianul in varsta de 39 de ani, acuzat de doua cetatene suedeze de viol si sex neprotejat impotriva vointei lor. Imediat dupa arest, sutinatorii sai, printre care si regizorul american Michael Moore, au contribuit la suma de 200.000 de lire sterline, cautiune impusa de magistratii Curtii Westminster. Termenii cautiunii impun ca Assange sa se prezinte zilnic la o sectie de politie. Pasaportul i-a fost retinut si i s-a interzis sa paraseasca Marea Britanie.

In centrul atentiei mass-mediei internationale, Assange neaga acuzatiile si sustine ca acesta este un scenariu de denigrare. Procesul a fost mutat de la City of Westminster Magistrates Court la Belmarsh Court, pentru a face loc in sala de judecata mai multor jurnalisti. La 7-8 februarie, Assange va aparea in fata judecatorului Howard Riddle.

Un document oficial (in engleza) constituind apararea de baza a lui Julian Assange a fost postat pe internet. Il puteti citi aici