Alegatorii din sudul Sudanului voteaza, incepand de duminica, intr-un referendum care ar putea duce la secesiunea celei mai mari tari din Africa, intre nordul arabo-musulman si sudul afro-crestin, relateaza AFP.

"Este un moment istoric, pe care sudanezii din sud il asteptau", a declarat liderul sudist Salva Kiir, dupa ce a votat la Juba, capitala Sudanului de Sud.

Circa patru milioane de "sudisti" sunt asteptati la urne pentru a vota in favoarea mentinerii unitatii tarii sau a secesiunii.

Birourile de vot vor fi deschise intre orele locale 8.00 si 17.00, scrutinul urmand sa dureze o saptamana. Pentru aprobarea secesiunii este necesara majoritatea simpla a voturilor, insa pentru validarea optiunii de mentinere a unitatii tarii este necesar votul a cel putin 60% dintre alegatorii inscrisi in listele electorale.

Scrutinul reprezinta unul dintre punctele esentiale ale acordului de pace global care a pus capat, in 2005, celui de-al doilea razboi civil dintre nord si sud. Conflictul s-a soldat cu doua milioane de morti si patru milioane de refugiati.