Constructorul francez Renault se considera victima a unei filiere internationale de spionaj, in contextul in care se pregateste sa lanseze, in cooperare cu firma japoneza Nissan, doua modele de automobil electric.

"Este vorba de o actiune profesionista. Renault este victima unei filiere internationale organizate", a declarat pentru ziarul "Le Monde" numarul doi al grupului, Patrick Pelata, citat de AFP. Oficialul nu a confirmat insa pista chineza, vehiculata in presa franceza.

Patrick Pelata a dat asigurari ca, in urma scandalului de spionaj care il afecteaza, Renault nu a pierdut secrete tehnologice majore.

Potrivit presei de la Paris, chinezii erau interesati de bateria si motorul viitoarelor vehicule electrice, care urmeaza sa fie lansate pe piata in 2012. "Potrivit mai multor surse interne, Renault suspecteaza un agent chinez. Serviciile secrete franceze, care iau acest caz in serios si inclina spre o astfel de pista", potrivit Le Figaro.

Renault a demis la inceputul saptamanii trei directori, suspectati ca ar fi transmis informatii cu caracter sensibil.

Renault - detinut in proportie de 15% de statul francez - a investit impreuna cu partenerul sau japonez Nissan 4 miliarde de euro in fabricarea de vehicule electrice, intentionand sa devina lider mondial in acest sector.