Record inregistrat, miercuri, pe piata de peste din Tokyo. Un ton rosu, de 342 de kg, a fost vandut cu un pret record de aproximativ 300.000 de euro - relateaza France Presse. Pestele a fost cumparat de proprietarii unui lant de restaurante de sushi din Japonia si Hong Kong. Jurnalistii niponi au calculat ca bucata de sashimi (peste crud) sau de sushi (garnitura de orez cu otet) ar costa circa 31,65 euro.

Tonul uriasFoto: Reuters

Pestele a fost pescuit in largul insulei Hokkaido si este cel mai scump ton din istoria Japoniei, dupa recordul inregistrat in 2001, cand un ton a fost cumparat cu 183.000 euro.

Un reprezentant al celei mai mari piete de peste din lume a declarat ca la licitatie au fost vanduti in total 538 toni rosii. De altfel, tonul de calitate superioara este tot mai apreciat in tarile asiatice. In Japonia se consuma 80% din tonul rosu pescuit in lume, mai ales sub forma de sushi. Aceasta tara este, de departe, cel mai mare importator de peste la nivel mondial.

Tonul rosu este o specie foarte pescuita in ultimii ani, fiind amenintat cu disparitia in Marea Mediterana si in Oceanul Atlantic. Cota totala de prinderi va fi redusa cu 30 la suta in urmatorii doi ani, insa oamenii de stiinta sustin ca aceasta masura este insuficienta pentru a conserva specia.