Uniunea Europeană investighează legalitatea taxelor speciale "de criză", impuse de Ungaria unor industrii, noteaza editia de marti a cotidianului Wall Street Journal. Potrivit sursei citate, tensiunile au crescut dupa ce Ungaria a preluat presedintia UE, unele voci avertizand ca eforturile blocului regional de a progresa in directia recuperarii economice vor fi mai complicate. O alta piatra de moara este noua lege a presei, organismul infiintat pentru a o aplica fiind condus de un ex-editor de reviste erotice.

Guvernul Ungariei a respins plângerile spunând că noile taxe temporare, prevazute sa opereze până la sfârşitul anului 2012, sunt în conformitate cu spiritul şi litera tratatelor UE. "Acesta este un atac motivat politic şi coordonat", a declarat Zoltan Kovacs, secretar de stat în Ministerul Administraţiei Publice şi de Justiţie din Ungaria. Inalţi funcţionari europeni se vor întâlni cu prim-ministrul maghiar Viktor Orban în această săptămână la Budapesta pentru a marca începutul preşedinţiei de şase luni a Ungariei. Ordinea de zi a discuţiilor nu a fost stabilita, dar "este foarte probabil ca cineva sa ridice aceste întrebări," a declarat Olivier Bailly, purtător de cuvânt al UE.

  • "UE nu are practic nici un drept să intervină", spun maghiarii

"UE nu are practic nici un drept să intervină în aceste tipuri de decizii politice”, mai spune Kovacs. Legea mass-media, de exemplu, precizeaza el, "este o chestiune internă." Fricţiunile între UE şi Budapesta au început vara trecută, atunci când Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, care a salvat de la insolventa o Ungarie puternic îndatorata, a criticat Ungaria pentru a se fi bazat pe remedii pe termen scurt, pentru reducerea deficitului bugetar.

Masurile criticate de europeni sunt taxa impusa asupra sistemului bancar, companiilor de energie, retail şi telecomunicaţii. Multe companii afectate de taxele impuse de guvernul maghiar au protestat. Luna trecută, 13 companii mari din Franta, Germania, Austria, Ţările de Jos şi Republica Cehă, au trimis o plângere UE, spunand ca Ungaria intentioneaza sa isi echilibreze bugetul de stat prin reglementari impuse companiilor straine.

  • Si BCE a criticat Ungaria, dupa ce salariile din Banca Centrala au fost plafonate

Si oficialii BCE s-au adresat Ungariei, aratand ca diminuarea salariilor angajatilor Bancii Centrale ameninţă independenţa institutiei. O alta „piatra de moara” e legea mass-media, adoptată de parlament la sfarsitul anului trecut, care permite autorităţilor de reglementare să impună amenzi pentru articolele considerate "dezechilibrate" sau "jignitoare" şi stabileşte limite de timp care pot fi alocate diverselor tipuri de stiri. Legea impune, de asemenea o evidenta a bloggerilor. Oraganismul care va aplica noua lege- Consiliul de media- este condus de o fosta editoare de reviste erotice, membra a partidului de guvernamant.

Eniko Győri, ministru de stat pentru afaceri europene la Ministerul de Externe, a argumentat necesitatea impunerii acestor taxe, spunand că Ungaria nu a putut pune sarcini suplimentare pe oameni obişnuiţi, aşa că a apelat la taxe speciale impuse companiilor mari.