Fostul presedinte israelian Moshe Katzav a fost declarat joi vinovat pentru comiterea a doua violuri, potrivit verdictului unui tribunal din Tel-Aviv, pronuntat la patru ani de la deschiderea procesului, relateaza AFP.

Katzav, inainte de pronuntarea sentinteiFoto: Reuters

Katzav, presedinte al Israelului intre anii 2000 si 2007, neaga acuzatiile de viol aduse de fostele sale asistente.

Acest verdict este fara precedent in istoria presedintilor Israelului.

Cele doua violuri ar fi fost comise in perioada cand era ministru al Turismului, in anii '90. El a fost condamnat si pentru "acte indecente, hartuire sexuala, presiuni asupra martorilor si obstructionarea justitiei".

Katzav risca o pedeapsa maxima de 16 ani de inchisoare si cel putin patru ani pentru fiecare viol, pedeapsa urmand a fi pronuntata ulterior.

Moshe Katzav poate face apel in fata Curtii Supreme dar "sansele sale de reusita ar fi nule", crede Moshe Negbi, expert in probleme juridice citat de radioul public israelian.

Fostul presedinte a palit si a murmurat "nu, nu", in momentul in care presedintele tribunalului, George Kara, a citit verdictul.

"Daca cineva a folosit un dublu limbaj, acesta este acuzatul iar argumentele sale potrivit carora ar fi avut un alibi s-au prabusit", a afirmat judecatorul Kara.

Katzav a demisionat din functia de presedinte in iulie 2007, in urma acuzatiilor formulate la adresa sa.

Fost jurnalist, Katsav a intrat in Knesset in 1977, a ocupat diferite functii ministeriale si a devenit o figura importanta in cadrul partidului de dreapta Likud.

Liderul de la Tel Aviv este cel de-al doilea presedinte al Israelului de origine sefardita si primul sef de stat israelian care provine dintr-o tara musulmana.

El s-a nascut in decembrie 1945 in orasul Yazd din centrul Iranului.