Fostul presedinte al statului Gabon, decedat in iunie 2009, ar fi deturnat circa 37 de milioane de dolari de la Banca Statelor din Africa Centrala (BEAC) si a directionat o parte dintre acestea unor partide politice din Franta, se arata intr-o telegrama secreta a diplomatiei americane, dezvaluita de Wikileaks si publicata in saptamanalul El Pais, potrivit AFP.

Acuzatiile au fost facute de un oficial de rang inalt al bancii, la 4 zile dupa moartea lui Bongo, in cadrul unui interviu cu un diplomat de la ambasada americana din Camerun.

"Oficiali gabonezi au folosit fonduri deturnate pentru propria lor îmbogăţire şi, conform instrucţiunilor lui Bongo, au vărsat o parte din bani unor partide din Franţa, inclusiv in sprijinul preşedintelui Nicolas Sarkozy", a spus acesta.

Potrivit documentului, guvernatorul BEAC a plasat, in secret, 500 de milioane de euro intr-o investitie de mare risc la banca Societe Generale.

Dupa ce investitia a fost facuta publica, "un audit a dezvaluit delapidări mai mari şi mai curajoase, de care erau legaţi înalţi oficiali ai statului gabonez," a precizat diplomatul. Potrivit notei, ambasada americana nu a putut verifica veridicitatea afirmatiilor potrivit carora lideri politic francezi ar fi beneficiat de delapidari.

Franta a autorizat, in noiembrie, o investigatie care sa probeze acuzatiile de coruptie impotriva a trei lideri africani ce detin proprietati in Franta - Bongo, Denis Sassou Nguesso (Congo) si Teodoro Obiang Nguerna (Guineea Ecuatoriala), la solicitarea din 2008 a Transparency International.