Bulgaria va fi complet pregatita sa adere la spatiul Schengen la data prevazuta, in martie 2011, a declarat, marti, ministrul de Interne de la Sofia, Tvetan Tvetanov, citat de Novinite.com: "Din punct de vedere tehnic indeplinim toate conditiile, lucru care sper ca va fi apreciat de partenerii europeni".

Cu o saptamana in urma, ministrul bulgar de Interne isi declara scopul ca tara sa sa adere la Schengen in martie 2011, cu toate ca Franta si Germania au decis sa blocheze accesul celor doua tari la zona de circulatie libera in Europa. "Ceea ce citesc in ziarele de azi nu va schimba sub nicio forma pregatirile planificate pentru a aduce tara in forma optima astfel incat sa aderam la Schengen in martie 2011", spunea atunci Tvetan Tvetanov.

Intr-o scrisoare adresata comisarului european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstroem, ministrii Afacerilor Interne din Franta si Germania apreciau ca "prematur" sa permita aderarea la spatiul Schengen, in martie 2011, a Romaniei si Bulgariei, subliniind ca cele doua tari au nevoie de "progrese ireversibile" in lupta impotriva coruptiei si crimei organizate.

"Scrisoarea arata ca aderarea Bulgariei la Schengen a fost legata de continua monitorizare, de catre Comisa Europeana (CE), a reformei justitiei si luptei impotriva coruptiei si de progresele de pana acum. Ceea ce doresc sa vada aceste tari este hotarare in lupta contra coruptiei si crimei organizate", a adaugat ministrul. El a subliniat ca raportul interimar al Comisiei privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) va fi crucial pentru aderarea Bulgariei.

Guvernul de centru-dreapta de la Sofia si-a stabilit ca prioritate aderarea la zona de libera circulatie in martie 2011, un obiectiv stabilit inca din 2007, in perioada precedentului guvern socialist.

Expertii Comisiei Europene care au vizitat Romania si Bulgaria urmeaza sa prezinte, in luna ianuarie, un raport pe care se vor baza, in mare masura, deciziile statelor membre Schengen. Accesul celor doua tari trebuie sa fie aprobat insa cu unanimitate de voturi.

Accesul in spatiul Schengen e o problema legata de indeplinirea unui acquis strict tehnic. Introducerea de noi conditionalitati contravine dreptului european si creeaza un precedent inacceptabil (...) Apreciez ca scrisoarea celor doi ministri, francez si german, e un act de discriminare la adresa Romaniei (...) Nu vom accepta o discriminare din partea nimanui, fie ea si din partea celor mai puternice state ale UE", a declarat presedintele Traian Basescu.