Procedura simplificata de obtinere a cetateniei ungare de catre etnicii maghiari din alte tari, care se va aplica din ianuarie 2011, va reunifica natiunea, a afirmat luni, la o conferinta de presa organizata in parlamentul de la Budapesta, vicepremierul ungar Zsolt Semjen, citat de Agerpres.

Politicianul ungar a apreciat ca facilitarea accesului etnicilor maghiari din tarile vecine la cetatenia Ungariei este o "realizare istorica" si are o importanta cruciala pentru mentinerea identitatii maghiare.

In conditiile in care natiunea maghiara nu a fost niciodata divizata in materie de limba, cultura si istorie.

El a mentionat ca legea dublei cetatenii "nu face distinctie intre cetatenie ungara de categoria A sau de categoria B', subliniind ca "exista o singura natiune si o singura cetatenie ungara".

Zsolt Semjen a subliniat ca legea respecta pe deplin normele europene si ea survine intr-un context in care Ungaria are relatii bune cu toate tarile invecinate.

Vicepremierul ungar a evocat, in acest context, cooperarea stransa romano-ungara si a reiterat ca Ungaria sustine aderarea Romaniei la spatiul Schengen.