Papa Benedict al XVI-lea le-a cerut israelienilor si palestinienilor sa "coabiteze pasnic", in traditionalul sau mesaj de Craciun rostit de la balconul bazilicii Sfantul Petru din Vatican.

Foto:

"Fie ca lumina Craciunului sa se poata raspandi din nou pe acest Pamant unde s-a nascut Iisus si sa inspire israelienii si palestinienii in cautarea unei coabitari corecte si pasnice!", a declarat sambata Papa in fata mai multor mii de credinciosi.

In acelasi timp Papa a criticat dur China pentru limitarea libertatii religioase.

"Fie ca nasterea Mantuitorului sa intareasca spiritul credintei, rabdarea si curajul credinciosilor Bisericii in China continentala, pentru ca acestia nu pot pierde sufletul prin limitarile impuse libertatii religioase si de constiinta; increderea in Hristos si Biserica poate pastra vie flacara sperantei", a spus el.

Papa a facut apel si la o "pace durabila" in Coasta de Fildes, Somalia si Darfur. "Fie ca nasterea Mantuitorului sa deschida perspectivele unei paci durabile si unor progrese autentice populatiilor din Somalia, Darfur si Coasta de Fildes", a declarat Papa.

"Dumnezeu isi respecta promisiunile, dar in multe cazuri ne surprinde prin modul in care o face", spunea Papa intr-un mesaj de Craciun adresat la radio BBC.

Papa Benedict al XVI-lea a dat din balconul basilicii San Pietro binecuvantarea "Urbi et Orbi" (orasului si lumii) si a urat Craciun fericit in peste 60 de limbi.

Slujba de Craciun din acest an s-a realizat pe fondul unor masuri de securitate sporite dupa atentatele cu colete-capcana care au lovit ambasadele Elvetiei si Chile in capitala italiana.