Omul de afaceri rus Viktor But, arestat la Bangkok in 2008 sub acuzatia de trafic cu arme si extradat in SUA in noiembrie anul curent, s-ar putea intoarce acasa de Craciun. Senzationala declaratie apartine unui inalt functionar al unuia dintre serviciile speciale rusesti si a fost facuta saptamanalului Argumenty i fakty.

Publicatia scrie ca "fondul de schimb" a fost epuizat in vara acestui an, cand grupul de 10 spioni rusi capturati in SUA, in frunte cu Anna Chapman, a fost adus in Rusia in schimbul a trei ofiteri tradatori. Prin urmare, scrie Argumenty i fakty, mai ramane unul singur - cel mai mare dusman al puterii, Mihail Hodorkovski.

Pana acum, el a declarat in repetate randuri ca nu va parasi niciodata Rusia. Dar daca lui i se vor mai adauga 14 ani de detentie, asa cum cere procurorul, s-ar putea razgandi. Cu toata impotrivirea lui Vladimir Putin.

La ultimul lui dialog cu poporul, premierul a declarat ca vina lui Hodorkovski a fost dovedita in instanta, aluzie la implicarea fostei conduceri IUKOS intr-o serie de asasinate, si a adaugat: "Hotul trebuie sa stea dupa gratii".

Publicatia scrie ca citirea verdictului a fost amanata pentru 27 decembrie, ceea ce inseamna, potrivit unor surse ale serviciilor speciale, ca Putin este dispus la un frumos gest de Anul Nou. In prezent, au loc o serie de negocieri secrete.

Pe de alta parte, presa rusa anunta ca prabusirea IUKOS a fost determinata de actiunile statului rus, dupa cum reiese din hotararea Curtii internationale de arbitraj la plangerea inaintata de RosinvestCo Ltd, detinatoare a 7 milioane de actiuni ale companiei petroliere.

Conform deciziei, Rusia va trebui sa plateasca actionarului minoritar 3,5 mil. dolari daune, conform acordului ruso-britanic de protectie reciproca a investitiilor, din 1989.

Potrivit cotidianului Vedomosti, in 2007 partea britanica a cerut, initial, compensatii in valoare de 75 mil. dolari, dupa care a majorat aceasta suma pana la 200 mil., ulterior nationalizarii IUKOS. Rusia a incercat sa conteste jurisdictia instantei de arbitraj de la Stockholm, dar demersul ei a fost respins.

Hotararea nu a fost publicata, iar Ministerul rus de justitie si avocatul acuzarii au refuzat orice comentarii. Expertii au concluzionat insa: din moment ce arbitrii au stabilit compensatii, inseamna ca au recunoscut ca statul a contribuit la pierderea investitiilor la IUKOS.