Ministrul fortelor armate din Coreea de Nord a declarat joi ca este pregatita sa duca un "razboi sfant" impotriva Coreei de Sud, folosind armamentul nuclear, dupa ce, potrivit acestuia, Seulul a incercat sa initieze conflictul prin exercitiile militare desfasurate in aceste zile, relateaza Reuters.

Ministrul Kim Yong-chun, citat de agentia de presa de stat KCNA, a declarat ca Sudul a incercat sa proneasca un razboi prin antrenamentele desfasurate in apropiere de frontiera cu Phenianul, incheiate joi. El a vorbit la o demonstratie prin care se marcau 19 ani de la numirea liderului Kim Jong-Il in fruntea armatei.

"Fortele armate revolutionare ale Republicii Democrate Nord Coreene se pregatesc sa lanseze un razboi sfant al dreptatii in stil coreean, bazat pe descurajare nucleara oricand este necesar sa facem fata unor actiuni ale inamicilor, care imping in mod deliberat situatia catre un razboi," precizeaza KCNA.

Pana in prezent, KCNA a fost rezervata in a critica exercitiile militare sud-coreene.

Seulul a executat joi manevre militare terestre cu munitie reala, la 20 de km de frontiera.

Potrivit BBC, armata a recunoscut ca exercitiile ar avea rolul de a prezenta forta armamentului sau. Manevrele terestre din aceste zile sunt cele mai ample executate vreodata.