Mos Craciun este canadian si locuieste in Arctica, a proclamat miercuri guvernul de la Ottawa, precizand ca i-a inmanat deja acestuia certificatul care-i atesta cetatenia si ca autoritatile competente au inspectat sania rosie cu care va pleca vineri seara in expeditia sa anuala, scrie AFP citat de Agerpres.

Ministrul canadian al cetateniei, al imigratiei si al multiculturalismului, Jason Kenney, a profitat de o ceremonie de naturalizare a 100 de noi cetateni de la Calgary pentru a reafirma ca Mos Craciun este de nationalitate canadiana.

Fara a se desparti complet de limbajul de lemn oficial, ministrul i-a urat lui Mos Craciun "succes in activitatile sale" si a dat asigurari intr-un comunicat ca "in calitate de cetatean canadian care traieste in nordul tarii poate reveni fara probleme in Canada dupa incheierea turului lumii".

Guvernul lui Stephen Harper risca insa astfel sa declanseze furia Finlandei, intrucat batranul cu costum rosu traieste "oficial" in aceasta tara scandinava, mai precis in satul Rovaniemi, din Laponia.

Insa, din punctul de vedere al Canadei, nu exista nicio indoiala. Organismul de control aerian, Nav Canada, a anuntat chiar ca "o sursa anonima din Nord" a inaintat un plan de zbor pentru "o aeronava rosie de tip sanie trasa de noua reni" cu plecare de la Polul Nord, cu escale "la toti copiii cuminti din intreaga lume".

La randul sau, Ministerul canadian al Transporturilor a confirmat, pe un ton extrem de protocolar, ca Mos Craciun "a reusit la testele de pilotaj si ca inca o data este gata sa-si distribuie cadourile".

In plus, afirma sursa citata, un inspector s-a deplasat la Polul Nord pentru a inspecta sania, care de acum inainte va fi echipata cu GPS. El a verificat atelajul, trenul de aterizare si, bineinteles, nasul celebrului ren Rudolph.