Grecia este blocata, miercuri, de proteste si de o greva generala in sectorul public, in timp ce Parlamentul de la Atena se pregateste sa aprobe, pentru 2011, un buget de austeritate fara precedent, in urma ajutorului financiar extern contractat de aceasta tara, anunta AFP. Uniunea Europeana si FMI au cerut Atenei noi masuri de austeritate in bugetul pentru 2011, cu scopul de a asana finantele tarii, care a trecut pe langa faliment in primavara acestui an.

Proteste in GreciaFoto: Reuters

La Atena, transportul public este paralizat, miercuri, de cea de-a patra greva din aceasta luna. In plus, unele zone din capitala Greciei sunt inundate de gunoi, dupa ce si angajatii serviciilor de salubritate au incetat lucrul, in semn de protest fata de reducerile salariale anuntate.

Bugetul pe 2011, care ar putea fi adoptat in cursul zilei de miercuri, aduce reduceri salariale, reduceri importante de cheltuieli in sectorul sanitar si in companiile publice, inghetarea pensiilor si cresteri de taxe.

15.000 de oameni au iesit in strada, la Atena, si in urma cu o saptamana, fortele de ordine fiind nevoite, atunci, sa recurga la gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii care au atacat cu cocktailuri Molotov doua hoteluri de lux din centrul pietei Syntagma, langa sediul Parlamentului, reusind sa incendieze balconul unuia dintre hoteluri.

Tot miercurea trecuta, la precedentul protest, fostul ministru conservator Kostis Hatzidakis a fost atacat cu pietre si bate de demonstranti, care strigau: "Hotilor! Rusine!".

Multi dintre protestatari au cerut administratiei de la Atena sa nu mai accepte ajutorul financiar de la FMI si UE si sa aleaga mai degraba restructurarea datoriei.