Soldatii sud-coreeni apara un brad de Craciun iluminat, amplasat in imediata apropiere a liniei de demarcatie cu Coreea de Nord, care ar putea deveni un nou subiect de tensiuni intre cei doi vecini, relateaza AFP.

Un grup religios a aprins, pentru prima oara in ultimii sapte ani, ghirlande luminoase care deseneaza forma unui mare brad de Craciun, in varful unei coline controlate de armata sud-coreana, la trei kilometri de linia de demarcatie dintre cele doua tari.

"Soldatii mentin cel mai ridicat grad de alerta in jurul colinei", a declarat un purtator de cuvant al ministerului sud-corean al Apararii. "Motivatiile noastre sunt pur religioase", a declarat pastorul Koh Young-Yong, care a adaugat ca ceremonia de aprindere a atras aproximativ 300 de persoane.

Cele doua Corei au incheiat in 2004 un acord de incetare a exercitiilor de propaganda oficiala in apropierea liniei de demarcatie iar Seulul a acceptat sa nu mai aprinda acest imens brad de Craciun.

Nordul acuza Sudul ca aprinde lumini de Craciun in apropierea liniei de demarcatie pentru a incuraja raspandirea ideilor religioase in randul soldatilor si populatiei statului comunist. Seulul a reluat insa o parte a activitatilor de propaganda in apropierea liniei de demarcatie, dupa torpilarea unei corvete sud-coreene in martie 2010 si dupa bombardarea insulei Yeonpyeong, luna trecuta.

Aprinderea ghirlandelor luminoase a avut loc inainte de o zi de mari tensiuni in peninsula, din cauza manevrelor militare intreprinse de Seul pe insula Yeonpyeong.

Coreea de Nord si-a amenintat vecinul cu "un dezastru" dar in final a renuntat la represalii, estimand ca acestea nu sunt necesare.

Seulul a instalat in apropierea liniei de demarcatie si portavoce, indreptate spre Nord, destinate transmiterii unor mesaje de propaganda, fara a le pune insa in functiune. Phenianul a avertizat ca va deschide focul daca acestea sunt puse in functiune.