Statele Unite au executat mai putini oameni in acest an, printre motivele care au determinat acest trend figurand greutatile in aprovizionarea cu o substanta folosita in injectiile letale si costul mare al executiilor, intr-o perioada in care toate statele incearca sa scada cheltuielile publice, potrivit unui raport al Death Penalty Information Center, publicat marti si citat de Reuters.

Raportul arata ca numarul executiilor a scazut cu 12% in 2010, an in care s-a inregistrat una dintre cele mai reduse cifre de la reintroducerea pedepsei capitale, in 1976.

Texas conduce in ceea ce priveste numarul de executii, 17 dintre cele 46 de persoane condamnate la moarte fiind executate.

"Fie ca este vorba de ingrijorari legate de costul pedepsei capitale, in vremuri in care bugetele sunt reduse, de riscul de a executa un inocent, incorectitudine sau alte motive, natiunea continua sa se indeparteze de pedeapsa cu moartea si in 2010", spune Richard Dieter, director executiv al centrului.

Unul dintre factorii care au contribuit la intarzierea executiilor este legat de dificultatea obtinerii pentotalului de sodiu, un medicament folosit in injectiile letale, spune Death Penalty Information Center.

In 2010, s-au inregistrat 114 condamnari la moarte, cel mai redus nivel din 1976, in scadere cu doua treimi fata de nivelul record din 1996.