Unul dintre parintii monedei unice, Tommaso Padoa-Schioppa, fost ministru al Finantelor in Italia si fost responsabil cu stabilitatea financiara in Banca Centrala Europeana (1998-2005), a decedat in urma unui atac cardiac. Schioppa avea 70 de ani si fusese numit in august consilier al premierului elen Georgios Papandreu, urmand sa il ajute pe acesta la rezolvarea problemelor financiare ale economiei elene. De asemenea, Schioppa fusese numit si in CA al Fiat Industrial, compania care va regrupa activitatile industriale si cele din domeniul agriculturii ale celebrului grup italian.

Catalogat ca unul dintre cei mai optimisti promoteri ai monedei unice si unul dintre cei mai respectati economisti italieni, Schioppa a vorbit de mai multe ori despre necesitatea unei mai bune integrari economice care sa asigure succesul monedei unice.

Tommaso Padoa-Schioppa a studiat economia la Massachusetts Institute of Technology (MIT), fiind timp de doi ani ministru al Finantelor in guvernul condus de Romano Prodi.