Armata sud-coreeana a anuntat ca, luni dimineata, va declansa un exercitiu cu artilerie cu munitie reala pe o insula situata in apropiere de frontiera cu Coreea de Nord - relateaza agentiile internationale de presa. In urma acestui anunt, Phenianul a amenintat cu represalii, in cazul in care exercitiul nu va fi anulat.

Surse guvernamentale, preluate de France Presse, au declarat ca, in aceste conditii, Coreea de Nord a sporit nivelul de alerta a fortelor armate stationate in zona de coasta. "Avioanele de vanatoare au fost scoase din hangare" - au precizat sursele citate, care nu au precizat daca regimul de la Phenian a deplasat si piese de armament in apropierea granitei.

Intre timp, comunitatea internationala si-a exprimat ingrijorarea fata de aceasta situatie. Duminica seara, Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit de urgenta, la cererea Rusiei, pentru a discuta despre tensiunile din peninsula coreeana. Luni, ar urma sa fie adoptata Declaratia Consiliului de Securitate, care va cere reluarea dialogului si solutionarea tuturor problemelor care divid cele doua Corei prin mijloace exclusiv diplomatice.

Dupa cum relateaza Radio Romania Actualitati, cei 15 i-au solicitat secretarului general ONU, Ban Ki-moon, sa trimita imediat un emisar al Natiunilor Unite in cele doua tari, pentru a se consulta cu liderii acestora in legatura cu masurile urgente care ar putea fi luate pentru o solutionare pasnica a crizei din peninsula coreeana.

CNN transmite ca, intre timp, Coreea de Nord a acceptat revenirea pe teritoriul sau a inspectorilor ONU, care au misiunea de a supraveghea programului sau nuclear, pentru a reduce tensiunile din Peninsula Coreeana. Astfel, nord-coreenii au acceptat sa permita revenirea la instalatia nucleara de la Yongbyon a inspectorilor Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA). Amintim ca in aprilie 2009, Coreea de Nord a retras toate echipamentele de supraveghere din instalatia Yongbyon si a cerut inspectorilor sa paraseasca tara.

Totodata, Phenianul a acceptat sa autorizeze trimiterea in strainatate a barelor de combustibili necesari imbogatirii uraniului. De notat ca nord-coreenii au mai acceptat crearea unei comisii si introducerea unui telefon rosu intre cele doua Corei si Statele Unite.

UPDATE 2: Agentia sud-coreeana Yonhap, citata de France Presse, a anuntat ca dupa aproximativ o ora, manevrele militare declansate de Coreea de Sud s-au incheiat. Ministerul sud-coreean al Apararii nu a confirmat aceste informatii, dar a anuntat ca va oferi o declaratie mai tarziu.

UPDATE1: Un purtator de cuvant al Ministerului sud-coreean al Apararii a declarat, pentru France Presse, ca manevrele militare au inceput. Initial, se anuntase ca exercitiul va fi amanat din cauza cetii. Manevrele vor dura aproximativ doua ore - a mai precizat sursa citata.