Noile bancnote lansate sambata de banca centrala filipineza au ca element grafic central harta statului plina de greseli si un papagal colorat cu totul altfel decat specia reala. Ei nu sunt la prima experienta de acest fel, insa. In 2005, filipinezii au tiparit bancnote cu numele presedintelui tarii scris gresit, fiind nevoiti sa le retraga din circulatie. De data aceasta, oficialii Bancii Centrale nu vor retrage bancnotele, punand erorile pe seama "libertatii de exprimare" a artistului.

Pe verso-ul bancnotei de 500 de pesos (8,6 euro) reprezinta un papagal cu cioc galben si pene verzi, in vreme ce

500pesos

500pesos

Foto: Hotnews

specia are in realitate ciocul rosu si pene albastre. Harta tarii este si ea plina de inexactitati, localizarea unor insule din componenta arhipeleagului fiind eropnat plasata. "E o mare greseala ceea ce au facut cu papagalul. In plus, au mutat cu vreo 400 de kilometri un recif, altul nu se regaseste deloc...", a comentat pentru AFP Jon Villasper, un cartograf care e si membru al Asociatiei ornitologilor din Filipine.

Harta, care figureaza pe toate cele 6 cupiuri, e plina de greseli. Frontiera de nord e mutata cu 150 de km mai la sud decat e in ralitate, iar insulele Batane par sa nu mai faca parte din teritoriu. Purtatorul de cuvant al Bancii Centrale , Fe de la Cruz, a admis ca bancnotele sunt cu greseli, dar a precizat ca dimensiunea biletelor de banca a impus cateva "libertati" asumate de artist. "Au existat restrictii de ordin estetic si de spatiu fizic al bancnotelor. Dar apreciem criticile aduse noilor bancnote", a spus Fe de la Cruz.

In 2005, aceeasi banca centrala a retras de pe piata un volum consistent de bancnote dupa ce ele fusesera tiparite cu numele presedintelui vremii ( Gloria Arroyo) ortografiat gresit.