Consiliul de securitate al ONU se va reuni duminica pentru a dezbate situatia tensionata din peninsula coreeana, dupa ce SUA a indemnat Coreea de Nord sa arate "retinere maxima" in ceea ce priveste un exercitiu militar planuit de Seul, relateaza AFP.

Phenianul a promis "dezastru" daca Sudul efectueaza exercitiile militare pe insula Yeonpyeong, in apropiere de frontiera dipsutata din Marea Galbena, aceeasi insula unde 4 oameni au murit in urma bombardamentului de catre Nord in luna noiembrie.

Dupa ce Seulul a anuntat ca exercitiile vor fi efectuate, Rusia a solicitat o intalnire de urgenta a Consiliului, Moscova exprimandu-se nemultumirea legata de faptul ca ONU nu a luat in discutie problema pana acum.

"Regretam acest lucru. Credem ca acest pas al presedintelui este o indepartare de la practicile existente in consiliu," a declarat trimisul ONU al Rusiei.

SUA, care detine presedintia consiliului in decembrie, a respins acuzatiile.

China si Rusia au solicitat Coreei de Sud sa renunte la antrenamente, insa Seul a refuzat. Acestea urmeaza sa aiba loc luni sau marti.

Reprezentantul SUA al ONU, Bill Richardson, a declarat ca spera ca o rezolutie puternica sa fie emisa in urma intalnirii, care sa oblige toate partile la autocontrol.