Peste 140 de detinuti au evadat dintr-o inchisoare mexicana aflata in apropierea granitei cu Statele Unite, relateaza BBC News. Detinutii, majoritatea condamnati pentru infractiuni legate de droguri, au iesit pe una dintre portile secundare ale penitenciarului, ajutati chiar de gardieni, cred anchetatorii. Mai mult, odata cu detinutii a disparut si seful penitenciarului.

Incidentul s-a petrecut in orasul Nuevo Laredo, situat la granita cu statul american Texas. Seful fortelor de securitate din regiune, Antonio Garza, crede ca evadarea a avut loc vineri dimineata, dar a fost observata de gardieni cateva ore mai tarziu, la o verificare de rutina. El a precizat ca mai multi gardieni sunt suspectati ca au primit bani pentru a permite evadarea, una dintre cele mai mari din istoria Mexicului.

Fortele de ordine mexicane au declansat o uriasa operatiune de gasire a fugarilor, majoritatea extrem de periculosi.

Un incident asemanator a avut loc in luna septembrie, cand 85 de detinuti au evadat dintr-o inchisoare aflata in orasul de frontiera Reynosa. Detinutii, in majoritate membri ai unui cartel de droguri, au fost ajutati de gardieni.

Regiunea de nord a Mexicului este grav afectata de crima organizata si traficul de droguri. Presedintele mexican Felipe Calderon se afla intr-o permanenta lupta cu cartelurile de droguri. El a demarat mai multe controale la penitenciarele din Mexic pentru a curata de corupti inchisorile care le-a permis traficantilor de droguri sa traiasca in lux. Clanurile din regiune ofera sume fabuloase gardienilor din inchisori pentru a-si elibera membrii.

In iulie, mai multi oficiali ai unei inchisori din statul Durango au fost acuzati ca le-a permis detinutilor sa evadeze pentru o noapte, pentru a putea comite mai multe crime platite, oferindu-le totodata arme si vehicule.