Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, a declarat vineri ca organizatia sa, impreuna cu el, face obiectul unei anchete agresive din partea autoritatilor americane, dupa ce a dat publicitatii circa 250.000 de telegrame diplomatice, relateaza Reuters.

"Riscul de care ne-am temut mereu este extradarea in SUA si asta pare sa fie din ce in ce mai serios si din ce in ce mai probabil," a spus Assange, aflat intr-o casa din apropierea orasului Norwich, de unde nu are voie sa iasa, sub termenii eliberarii conditionate, decat la anumite ore.

Intrebat daca se afla in centrul unei conspiratii americane, Assange a raspuns: "As spune ca este vorba de o ancheta foarte agresiva. S-a pierdut mult prestigiu in cazul unor persoane, iar alte persoane au cariere de realizat alegand dupa cazuri celebre".

Assange a fost eliberat joi pe cautiune, pana la audierile care vor avea loc in ianuarie in cazul cererii de extradare a autoritatilor suedeze. Australianul sustine insa ca acestea nu au oferit pana in prezent nicio dovada in sprijinul acuzatiilor.

"Similar, in Statele Unite, legat de ceea ce pare a fi o ancheta cu un mare juriu secret impotriva mea sau a organizatiei, niciun comentariu nu se face," a precizat Assange.

Assange a fost arestat in urma cu o saptamana in Marea Britanie in baza unui mandat european emis de Suedia. Politia londoneza a afirmat ca impotriva fondatorului Wikileaks exista 4 capete de acuzare - unul referitor la constrangerea victimelor, doua la molestari sexuale si unul de viol, toate comise in august 2010.