Japonia a prezentat schimbarile pe care le va face la programul de aparare nationala, intre acestea numarandu-se dezvoltarea fortelor din sud, ca raspuns la extinderea militara a Chinei, despre care spune ca este un motiv de ingrijorare globala, relateaza BBC.

Japonia a acuzat China de lipsa de transparenta si a precizat ca este ingrijorata de cheltuielile in crestere pentru armata, modernizarea fortelor armate si prezenta sporita a fortelor navale in Marea Chinei de Est si Marea Chinei de Sud.

China a reactionat precizand ca este o forta de pace si dezvoltare in Asia, care nu ameninta pe nimeni. Ministerul de externe a declarat ca niciun stat nu are dreptul sa faca astfel de comentarii iresponsabile la adresa Chinei.

De asemenea, Japonia isi va intari sistemul de aparare anti-racheta, contra amenintarilor Phenianului, dupa ce atacul Coreei de Nord asupra unei insule sud-coreene a intensificat tensiunile in regiune.

Noile masuri fac parte dintr-o politica de aparare a Japoniei dezvoltata pentru urmatorii 10 ani. Una dintre acestea este reducerea efectivelor din nord, unde trupele aveau ca scop, in timpul razboiului rece, sa reactioneze in cazul unor atacuri din partea fostei Uniuni Sovietice.

Potrivit noii strategii, Japonia isi va redirectiona resursele de la armata la fortele aeriene si navale. Flota submarina va fi extinsa, de la 16 la 22, iar avioanele de lupta imbunatatite, in timp ce numarul tancurilor vor fi reduse cu o treime, pana la 400. De asemenea, numarul navelor de razboi care pot distruge rachete va fi marit de la 4 la 6.

Numarul soldatilor va fi redus cu circa 1.000, pana la 154.000. SUA are aproximativ 50.000 de soldati in Japonia. Potrivit documentelor, alianta dintre cele doua state este "indispensabila".