Coreea de Nord a amenintat vineri ca va riposta in cazul in care Coreea de Sud va efectua, asa cum a anuntat, exercitii de artilerie cu munitie reala pe insula bombardata la sfarsitul lunii noiembrie de statul comunist, a anuntat agentia oficiala nord-coreana KCNA, citata de AFP.

"O a doua si o a treia lovitura de autoaparare, imprevizibile, vor fi declansate" daca Sudul va face exercitii cu munitie reala in perioada 18 - 21 decembrie, a avertizat armata nord-coreana, dupa o prima astfel de lovitura, in data de 23 noiembrie, asupra insulei Yeonpyeong.

"Intensitatea loviturilor va fi mai mare in comparatie cu cele din 23 noiembrie", a sustinut armata comunista.

Fortele armate sud-coreene au anuntat joi ca vor efectua, de sambata pana marti, in functie de conditiile meteorologice, exercitii de artilerie cu munitie reala pe insula Yeonpyeong.

Acestea ar fi primele exercitii efectuate pe aceasta insula de la tirurile de artilerie nord-coreene soldate cu 4 morti si 18 raniti.

Statele Unite se tem de o posibila "reactie in lant" intre Phenian si Seul, pe fondul acestor exercitii, a afirmat joi adjunctul sefului de stat major american, generalul James Cartwright.

"Ceea ce ne ingrijoreaza este (ca aceste exercitii) sa fie prost intelese sau ca Phenianul sa profite si sa dea o replica; aceasta ar putea antrena o reactie in lant", a declarat generalul Cartwright.