Trupele de elita OMON au arestat miercuri peste 1300 de persoane suspectate ca ar fi incercat sa provoace un conflict inter-etnic in centrul Moscovei intre nativii rusi si cei originari din Caucaz, scrie presa internationala. Experti rusi vorbesc despre o adevarata spirala a violentei si atentioneaza asupra incapacitatii autoritatilor de a rezolva problema.

Greselile politicii nationale si de tineret vor fi reparate de trupele OMON, titreaza cotidianul RBK Daily, precizand ca sute de oameni retinuti de fortele de ordine si o capitala speriata este bilantul confruntarilor de miercuri dintre „rusii” nationalisti si tinerii de provenienta caucaziana.

Martorii afirma ca militia a invatat din greselile comise sambata trecuta, in Piata Manej, din plin centrul capitalei ruse, la doi pasi de Piata Rosie si de Kremlin. Atunci, cu ocazia unui miting al suporterilor clubului de fotbal Spartak Moscova, mii de tineri au scandat "Rusia pentru rusi" si au provocat inclestari cu fortele de ordine.

Din acel moment, internetul a devenit locul unde mii de tineri din ambele tabere - nationalisti rusi si cei originari din Caucaz - au plasat mesaje prin care indeamna la ciocniri in plina strada.

Fortele de ordine din Moscova si St. Petersburg au actionat preventiv miercuri, operand arestarile pe masura ce tinerii isi faceau aparitia in locurile desemnate.

In opinia ziarului electronic RBK Daily, nimeni nu pune la indoiala faptul ca apelul la intrunire la Gara Kiev din Moscova, lansat tinerilor de provenienta caucaziana si care a circulat pe Internet, insotit de indemnul de a da rusilor o lectie a fost o provocare.

Astfel de apeluri au venit din partea fanilor cluburilor de fotbal Andji, ai clubului Terek Groznyi, Alania Vladikavskaz sau Spartak Nalcik. Multi au dat curs chemarii, astfel ca, spre mijlocul zilei de miercuri, taberele „conflictuale” au inceput sa soseasca la locul intalnirii.

„Evenimentele din Piata Manej si cele de la gara Kiev sunt exemple ale modului in care un simplu incident se transforma in declansatorul unei ample si puternice miscari nationaliste”, a comentat pentru Vzgliad expertul Vadim Muhanov, de la Centrul pentru problemele Caucazului. In opinia sa, „ultimele eventimente arata ca, in prezent, prea putin sunt cei dispusi sa rezolve o problema apasatoare si dureroasa, adica relatiile interetnice”.

Responsabilii fortelor de ordine, inclusiv ai trupelor OMON, sunt convinsi ca lucrurile nu se vor opri aici si ca manifestatiile de masa si violentele stradale vor continua. In intreaga capitala au fost retinute 1346 de persoane, din care aproape 500 la gara Kiev, iar alte 200 pe caile de acces catre acest punct de intalnire. Au fost confiscate 16 pusti cu aer comprimat si 208 de cutite, precum si 260 de alte obiecte care puteau fi folosite ca arme albe: bate de baseball sau ciocane.

Medvedev: "Noapte buna!"

Presedintele Dmitri Medvedev a preferat sa comenteze tulburarile de la Moscova si din alte orase ale tarii prin intermediul contului de Twitter. El a evitat declaratii dure si transante, multumindu-se sa evidentieze comportamentul fortelor de ordine. Seful statului i-a indemnat pe toti la odihna. „Ieri militia a actionat cu profesionalism. Ea trebuie sa se odihneasca. Odihniti-va si voi. Noapte buna!”. ​